Ove godine će po jedanaesti put opština Koceljeva biti prestonica zimnice. Naime, poslednjeg vikenda u septembru mesecu održaće se privredno-turistička manifestacija „Festival zimnice“, koja će ove godine okupiti oko 300 izlagača slatkog i slanog programa.
Za domaćice u Koceljevi, ovaj festival je prilika da svoje proizvode, koje pripremaju po tradicionalnim receptima, predstave kupcima. Cilj manifestacije je unapređenje proizvodnje, prerade i plasmana povrća, voća i drugih poljoprivrednih proizvoda tog kraja.
Festival zimnice u Koceljevi biće održan 27. i 28. septembra.
Na šarenim tezgama, naći će se mnogo različitih teglica, ne samo krastavčića, cvekle, pečenih paprika, raznih kiselih salata, te slatka od smokava, dunja, višanja, lubenica, uz sokove od zove i sirupe od kupine, već i suhomesnatih proizvoda poput kobasica, slanine, čvaraka.
Domaća zimnica “Dodin špajz” (foto: hranasanasihpolja.rs)
Domaća zimnica “Dodin špajz” (foto: hranasanasihpolja.rs)

Područje opštine Koceljeva nalazi se u severozapadnom delu Srbije. Tradicionalno je zastupljena voćarska i stočarska proizvodnja, kako zbog prirodnih uslova tako i zbog prerađivačkih kapaciteta. Najzastupljenije voćne kulture su šljiva, višnja, kajsija i jagoda, a od povrtarskih paprika i paradajz. Od ukupno obradivih površina najveći procenat zauzimaju žita koja se pretežno koriste za ishranu stoke na poljoprivrednim gazdinstvima.

Interesovanje izlagača za prisustvo na ovoj manifestaciji, koja je nedavno na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu nagrađena priznanjem u oblasti očuvanja tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, je sve veće. Pehar i povelja uručeni su predsedniku SO Koceljeva i narodnom poslaniku u republičkom parlamentu Veroljubu Matić, nekadašnjem predsedniku opštine, koji je na toj poziciji bio u vreme održavanja prvog “Festivala zimnice” pre jedne decenije i koji ju je podržao, prepoznajući značaj njegovog održavanja za tamnavski kraj.

Nagrada je satisfakcija za decenijski rad i prijatno je iznenadila organizatore koceljevačkog sajma.
– Očuvanje tradicionalnih proizvoda i jeste u osnovi našeg sajma. Ostali smo verni tradiciji i tradicionalnoj proizvodnji zimnice. Novosadski sajam je znao da prepozna našu manifestaciju kao nešto što je veoma značajno a preporuke smo dobili od naših izlagača, od ljudi koji svoje proizvode godinama izlažu u Koceljevi i koji su istovremeno i izlagači na sajmu poljoprivrede – objasnio je pomoćnik predsednika opštine Vladimir Matić.

Kažu da dobre navike ne treba menjati, pa će tako ovogodišnji Festival zimnice biti otvoren za veliki broj posetilaca i iskusnih degustatora.

Izvor: www.glaspodrinja.rs