Vinarija Valčić – vina iz sopstvenih vinograda

1880

Miroslav i Olivera Valčić, vlasnici vinarije Valčić, koja se nalazi nedaleko od Uba, u selu Gvozdenović, bili su jedni od učesnika na poslednjim Danima domaće kuhinje koji su se održali sredinom decembra meseca u Zemunu.

Nedaleko od Uba nalazi se selo Gvozdenović. Meštani sela pretežno se bave zemljoradnjom, a zastupljeno je i stočarstvo. Gvozdenović je selo ispod slovačkog visa Karaule i pri izvoru rečice Kladnice, kolubarske pritoke, sa kućama razređenim u porodične grupe pri izvorima pojedinih kladničkih potoka.

Miroslav Valčić, profesor na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, slobodno vreme provodi u svojim vinogradima i vinariji. Ističe da su na Danima domaće kuhinje izlagali jedan osnovni proizvod, odnosno jedino vino kuće, a to je  „kraljevska kupaža“ kabernea sa 20% merloa iz 2015. godine kada je i osnovana vinarija.

Vina vinarije Valčić, foto: hranasanasihpolja.rs
Vina vinarije Valčić, foto: hranasanasihpolja.rs

– Zasadili smo vinograd 2008. godine na površini od tri hektara, vinariju registrovali 2015. i od tada smo na tržištu. Sporedni proizvodi su nam likeri od aronije i kupine koju takođe gajimo. Reč je o porodičnoj vinariji, u posao su uključeni supruga i sin Uroš, agroekonomista po struci, a imamo i jednog zaposlenog radnika, ističe Valčić.

– Mi smo jedna od 16 vinarija koja svoje vino pravi od svog grožđa a ne uvezenog. Uzgoji se grožđe, ne manje od 1,5 do 2 kilograma po čokotu sa najmanje 24% šećera u grožđu, to garantuje između 13 i 14% alkohola u vinu. Naše vino je samo tok, ne presujemo ga, što predstavlja još jedan od kvaliteta, ističe naš sagovornik.

Nije slatko vino, odležalo je dve godine u hrastovim buradima.

Vinogradi u selu Gvozdenović, foto: porodica Valčić
Vinogradi u selu Gvozdenović, foto: porodica Valčić

Dodaje i da imaju svoje kupce koji poručuju i po 5 kutija vina. Najveću prodaju ostvaruju tako što ljudi čuju o čemu se radi i tako poruče vino, a plasiraju ga i u pojedine restorane u Beogradu i Pančevu.

– Nismo se ranije bavili vinom ali imamo tradiciju. Moj pradeda bio je vlasnik čuvenih Vlasotinačkih podruma, nažalost, niko se posle njega u porodici time nije bavio ozbiljno, ističe Valčić.

Miroslav i Olivera Valčić, foto: hranasanasihpolja.rs
Miroslav i Olivera Valčić, foto: hranasanasihpolja.rs

Dodaje i da, prema površini vinograda, vinarija je projektovana na 45.000 boca, ali tenutno je na odležavanju svega osam hiljada. Godine su bile takve, kišne pa sušne, no kvalitet je ispoštovan do maksimuma.

Na pitanje da li planiraju proširenje proizvodnje, Valčić nam ističe da ne planiraju, hteo je da napravi sebi hobi za penziju i kaže da smatra da je uspeo u tome.

Piše: Milica Lukić