Uzgoj i berba jagoda kod porodice Jezdimirović

1537

Iako je selo Brgule, koje se nalazi nedaleko od Uba, poznato po brojnim dobrim ratarima, porodica Jezdimirović odlučila je da se bavi plasteničkom proizvodnjom jagoda. Sudeći po vrhunskom, kvalitetnom rodu, sigurnim kupcima i sve većem broju plastenika, sigurno je da nisu pogrešili.

Naš sagovornik, Nenad Jezdimirović, koji već godinama uzgaja jagodu u plastenicima, otkrio mi je zašto su se odlučili za ovu voćnu vrstu, kako ostvaruju dobar rod i gde plasiraju jagodu.

-Godine 2013. od prijatelja sam na poklon dobio sadnice jagode. Nedugo nakon toga, nakon informisanja i saveta prijatelja kako započeti sa ovom voćnom vrstom, nabavio sam 600 sadnica, podigao jedan plastenik dimenzija 23×5 m i počeo sa proizvodnjom jagode na PVC foliji- ističe Jezdimirović.

Domaće jagode kod proodice Jezdimirović, foto: porodica Jezdimirović
Domaće jagode kod porodice Jezdimirović, foto: porodica Jezdimirović

Kako navodi, za uzgoj jagoda u plastenicima na foliji odlučili su se prevashodno zbog cene, jer jagoda ispod najlona stiže 15-20 dana ranije od poljske i ima značajno jaču cenu. Trenutno ima deset plastenika sa oko 5.500 sadnica na površini od 12 ari. Sa porodicom, pre početka sezone, dnevno ubere oko 100 kg a u sezoni čak 3.000 kg svežih plodova za koje ima stalne i pouzdane mušterije. Celokupnu količinu prodaje u svežem stanju, ne planira da je prerađuje, pošto, kako mi kaže, sve proda po dobroj ceni.

Osim što povećava toplotu zemljišta, pa tako štiti biljku od izmrzavanja, plastična folija čuva vlagu u zemlji i sprečava rast korova. Plod stiže oko dve nedelje ranije u odnosu na uzgoj na otvorenom, a prinosi, prema mišljenju stručnjaka mogu biti veći i za 30-40 odsto u odnosu na konvencionalan način, u šta se svakako i ovaj mladi proizvođač i uverio. Plodovi na foliji su kvalitetniji, a što je za voćare i najvažnije, i dobro plaćeni.

Domaće jagode kod porodice Jezdimirović, foto: porodica Jezdimirović
Domaće jagode kod porodice Jezdimirović, foto: porodica Jezdimirović

„Naše jagode odličnog su kvaliteta, veoma su krupne i ukusne. Dominantna je srednje rana sorta Clery, koja se prilagođava želji tržišta. U plastenicima imam navodnjavanje, koje je jedan od preduslova za uspešnu proizvodnju jagode.“ – ističe naš sagovornik.

Sorta Clery odlikuje se prijatnim ukusom i aromom, solidnom čvrstinom i visokom otpornošću. Karakteristično za ovu sortu je visok prinos koji iznosi od 0,5 do 0,6 kg po živiću. Relativno dugo plodonosi, ali je u početku berba mnogo bolja, a plodovi krupniji, sjajniji i ukusniji. Rano dozreva (kraj aprila i početak maja meseca). Osetljiva je na sivu trulež u plastenicima. Spada u sorte jagoda koje dobro podnose transport nakon berbe.

Domaće jagode kod porodice Jezdimirović, foto: porodica Jezdimirović
Domaće jagode kod porodice Jezdimirović, foto: porodica Jezdimirović

Prošle godine, na početku berbe cena je bila od 350 do 400 dinara za kilogram, ali kako stiže poljska jagoda, cena polako opada. Domaće jagode jesu mnogo skuplje od uvoznih, ali zato su kvalitetnije i nema hemije u njima. Dakle, zdrave jagode, čiste, ukusne, bez hemikalija, proizvedene u foliji i u čistom prostoru, priča mi Nenad Jezdimirović.

Po rečima stručnjaka, u našoj zemlji pod jagodom se nalazi oko 7.000 hektara zemlje. Jagoda postaje ozbiljna i isplativa biljna vrsta za koju se voćari sve više odlučuju. Uz to, ovo je i jedan od najlepših zalogaja koje čovek može pojesti, pa je zato jagoda često i rado viđena voćka na gotovo svakoj trpezi u ovo doba godine.

Piše: Milica Lukić

Fotografije: Nenad Jezdimirović

Sagovornik: Nenad Jezdimirović