Uspešna pčelarka iz Zabrđa

2075

Kada je pre skoro dve decenije ostala bez posla, Milica Stepanović iz sela Zabrđe, nedaleko od Petrovca na Mlavi, razmišljala je čime bi mogla da se bavi i koji bi posao bio unosan za nju i njenu porodicu. Uz pomoć prijatelja, i uz veliku podršku porodice, odlučila je da nabavi košnice i da svoje slobodno vreme provodi u prirodi. Pošto je na početku Milici ovaj posao bio hobi, planirala je da med proizvodi samo za sebe. Ubrzo je shvatila da lepo može da se spoji sa korisnim, te se u potpunosti posvetila pčelarstvu. Danas, pčelinjak porodice Stepanović broji oko 200 košnica.

Selo Zabrđe nalazi se na oko četiri kilometara zapadno od Petrovca na Mlavi. Ime je dobilo po svom položaju ili „za brdom“, kako su govorili meštani sela. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. Pčelarstvo je u opštini Petrovac na Mlavi sve više zastupljeno zbog blizine Homoljskih planina.

Porodica Stepanović u ponudi ima: med, polen, propolis, sušeno voće u medu, kao i rakije sa medom i lekovitim travama.

Milica Stepanović, foto: porodica Stepanović
Milica Stepanović, foto: porodica Stepanović

„Najtraženiji je bagremov i livadski med. Bagremov med je najblaži i najčistiji, jer u sebi sadrži isključivo bagremov nektar. Njega mogu da konzumiraju mala deca i dijabetičari, što sa ostalim vrstama meda nije moguće“, ističe Milica i dodaje da je livadski med dosta jači i kompleksniji od bagremovog, odličan je za imunitet zbog svih biljaka i cvetova koje sadrži u sebi.

Osim meda, porodica Stepanović proizvodi i kozmetičke preparate od pčelinjih proizvoda po čemu su poznati u celoj zemlji. Najpoznatija je nevenova krema sa medom, koja blagotvorno deluje kod regeneracije kože, ublažava bore i korisna je kod različitih kožnih oboljenja.

Pčelinjaci su raspoređeni na više lokacija u toku godine. „Izvodimo ih na ispašu bagrema u selo Kladurovo i Žagubica, na suncokretovu ispašu u Banatu i lipovu ispašu na Fruškoj Gori. Trudimo se da nam košnice nisu stalno na istoj lokaciji, što nam omogućava jednostavnije i jeftinije pčelarenje, pri kom dobijamo med odličnog kvaliteta sa dobrom cenom“, navodi Milica.

Proizvodi porodice Stepanović, foto: porodica Stepanović
Proizvodi porodice Stepanović, foto: porodica Stepanović

Mi samo od ovoga živimo i nemamo druge izvore prihoda. Trudimo se da radimo, da zaradimo i uspevamo u tome. Imamo odlične proizvode, uporni smo i uvek očekujemo dobre rezultate, navodi Milica i dodaje da su vremena nestabilna, ali se trude da samo kvalitetni proizvodi dođu do kupaca. Često svoje proizvode šaljemo i u inostranstvo, mada je glavno tržište grad Beograd.  

Porodica Stepanović je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja koja se dodeljuju uspešnim pčelarima. Najponosniji su na zlatnu medalju sa krunom „Kraljica meda“ sa XX jubilarnog festivala meda u Novom Sadu, kao i na diplomu sa zlatnom medaljom za najbolji bagremov med na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Pčelinjak kod Stepanovića: foto: porodica Stepanović
Pčelinjak kod Stepanovića: foto: porodica Stepanović

Ono što je bitno reći, jeste da ovi vredni ljudi puno ulažu u nauku i edukaciju. Kako objašnjava naša sagovornica, mladi pčelari treba da obilaze sajmove, izložbe, predavanja i radionice, da potraže pomoć i savete od iskusnih pčelara. Pored toga, ovaj posao dosta zavisi od klimatskih uslova, pa tako, godina može da bude loša, što ne ide u prilog pčelarima početnicima. Ne treba zaboraviti da je pčelarenje dug proces, uz mnogo strpljenja i čvrste volje.

Prema rečima naše sagovornice, bilo je uspona i padova, smeha i suza, ali pre svega rada, jer ovaj posao to i zahteva. Sve se može ostvariti uz puno truda i volje. Najvažnije je da imate svoj cilj i da nikada ne odustajete od njega. Treba biti mudar i učiti od iskusnih ljudi, zaključuje na kraju razgovora Milica Stepanović.

Piše: Milica Lukić