Miris i ukus kolačića sa medom svakog od nas vraća u detinjstvo. Pravile su ih naše bake, a onda su nepravedno bili zapostavljeni. Medenjaci se uglavnom jedu zimi kao poslastica, a često se i poklanjaju. Danas ih, pak, domaćice u većim količinama pripremaju samo za turističke i sajamske manifestacije. Bilo kako bilo, jedna prava domaćica sa nama je podelila recept za ove veoma ukusne kolače.

Vredne ruke ali i velika ljubav, pomogli su Zorici Stojšin iz Beograda, da od svog hobija stvori za sebe posao koji voli. Iako ima stalno zaposlenje, odlučila je da slobodno vreme iskoristi za pravljenje medenjaka.

Priča nam da je na internetu našla postupak kako se prave i dekorišu medenjaci. Nakon prvih uspelih radova, na nagovor porodice i prijatelja, odlučila je da medenjake pravi i za prodaju.

Zorica je sa nama podelila i recept za ove ukusne poslastice. Kaže nam da testo mora da odstoji dva-tri dana i da se rastanji do određene debljine. Sastojci koji su potrebni su brašno, maslac, jaja, med, šećer, cimet i đumbir.

Medenjaci Zorice Stojšin, „Sosina posla“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

– Svaki medenjak ukrašavam ručno, a ako na njega idu dve glazure, za jedan kolač potrebno mi je i do dva sata. Kraljevska glazura od belanaca i šećera u prahu suši se par sati, priča naša sagovornica.

Zorica koristi jestive boje, a krajnji proizvod dobija divan izgled zahvaljujući njenom talentu za slikanje na kolačima.

Medenjaci se mogu poručiti za bilo koji praznik ili događaj kao što su rođendani, krštenja, venčanja, godišnjice… Ukus je isti, ali su motivi na njima prilagođeni prilici za koju se medenjaci pripremaju.

„Najtraženiji su medenjaci sa likovima crtanih filmova za decu, ali i medenjaci koje mladenci poklanjaju svojim gostima na svadbi, priča Zorica i napominje da svaka žena treba da pronađe svoj hobi i, ako ima slobodnog vremena, da mu se posveti. Nije važno šta će stvarati, već da je to ispunjava, a uz kvalitet doći će do zadovoljnih kupaca.

Naša sagovornica izložila je svoje medenjake na manifestaciji „Dani domaće kuhinje“ i priča nam da joj je naš dvodnevni događaj doneo mnogo novih poznanstava, kupaca a i da su mališani sa roditeljima često svraćali na njen štand.

Zorica je svoje ukusne poslastice prezentovala i u emisiji „Ritam nedelje“ na Ženska TV.