Pored trovanja pčela, pojava falsifikovanog meda na tržištu predstavlja jedan od najvećih problema u pčelarstvu. Zapravo, 100% prirodni med je čist proizvod u kome ne sme da bude dodatka bilo koje druge supstance. Med, kao i ostali pčelinji proizvodi, retka su vrsta hrane koja bi do nas trebala da dođe u gotovo neizmenjenom obliku, bez industrijske prerade, odnosno, onako kako su je pčele pripremile.

Kovačevići iz Kragujevca pčelarenjem se bave već više od deset godina. Pored kvalitetne proizvodnje, trude se da svim potrošačima putem društvenih mreža, portala „Hrana sa naših polja“ i manifestacije „Dani domaće kuhinje“ prezentuju njihove proizvode i podele mnoštvo informacija koje su vezane za kvalitet proizvoda i njegovu konzumaciju.

Medus proizvodi, (foto: Toma Kovačević)
Medus proizvodi, (foto: Toma Kovačević)
Da bi se napravio vrhunski proizvod, kao što je med, potrebno je uložiti mnogo truda, rada i znanja. Sam proces proizvodnje meda odvija se sporo jer se med proizvodi ručno. Sa druge strane, kada je reč o prodaji meda, tražnja za medom je uvek veća od ponude.
Kako bi zadovoljili potrebe tržišta, pojedini proizvođači meda dodaju u med razne šećere ili proizvode „med“ (recimo od kukuruznog skroba ili korišćenjem sirupa za bombone) u kome, zapravo, nema ni jednog grama meda. Takvi, nesavesni i neuki ljudi prodaju veštački med, sa jasnim ciljem – da ostvare profit.

Kovačevići med prodaju u teglama od po pola kilograma i kilogram. U ponudi imaju i mini pakovanja za decu. Njihove proizvode lako ćete prepoznati. Poseduju crnu etiketu na kojima se jasno vidi naziv „Medus“. Ove kvalitetne proizvode porodice Kovačević nećete pronaći u slobodnoj prodaji, pošto je reč o tradicionalnoj kućnoj radinosti, ograničenoj proizvodnji sa izuzetnom preciznošću kada je reč o kvalitetu proizvoda.

Najsigurniji način je da med kupite direktno od pčelara. Da nađete pčelara iz svoje okoline, da se raspitate da li taj čovek ima pčele, koliko ima košnica… Jedino na taj način možete biti sigurni da ste kupili pravi, prirodni med. Naša preporuka su proizvodi „Medus“, koje možete poručiti i dobiti isporuku na kućnu adresu. Od vrednih Kovačevića dobićete informacije koji med da uzmete, koji miks je dobar za prehladu, probleme sa upalom grla, koji miks preporučuju za decu, za kombinaciju sa puterom na krišku hleba ili dvopek i slično.

Medus proizvod, (foto: Toma Kovačević)
Medus proizvod, (foto: Toma Kovačević)

Naša preporuka je miks meda i organske aronije. Aronija je antioksidans sa velikim brojem vitaminima. Pored toga sadrži i minerale kao što su: kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Ovaj čaroban miks daje snagu telu kroz mnoštvo vitamina i minerala.

Piše: Milica Lukić

Pogledajte kako izgleda pčelinjak kod Kovačevića:

Pčelinjak porodice Kovačević – osetite ukus prirode