Ako pitate žitelje Kačareva u čemu je tajna trajanja manifestacije po kojoj su postali poznati širom Srbije, regiona, pa i Evrope, dobili biste isti odgovor – marljiv rad i ukusna hrana. Međutim, Slaninijada u Kačarevu je mnogo više od toga, o čemu svedoči 33 godine postojanja i sve veći broj posetilaca i izlagača koji hrle u ovo malo vojvođansko mesto ušuškano tik iza Pančeva.

Slanina ova, slanina ona, kobasice, pršute, buđole, šunke od po metar i više, kuleni, peglane kobasice, švargle, pihtije, čvarci, oni obični i duvan, sirevi nekoliko vrsta i naravno, hrskav spolja, a mekan ko duša iznutra hleb… Bilo je dovoljno da prošetate kroz štandove sa cipovkom ispod miške i da zaređate, jer svaki proizvođač je mušterije mamio sa seckanjem i besplatom degustacijom proizvoda, pri čemu su dobro puštali ruku, što prilikom seckanja slanine, što posluživanjem čvaraka, piše blic.rs

Jelena Milekić, detalj sa Slaninijade 2020. foto: Dejan Brković
Jelena Milekić, detalj sa Slaninijade 2020. godine, foto: Dejan Brković

Ove godine, zlatni pobednik u kategoriji domaće slanine, odneo je Dušan Pavlović iz Novog Pazara, dok titula u konkurenciji najbolje zanatske slanine pripala Jovanu Pavloviću iz Brankovine kod Valjeva. Nagrada za najdeblju slaninu otišla je u ruke meštanina Filipovski Mileta, dok je najbolja slanina od mangulice pripala Inđić Milici iz Vojke.

Štand Brković, foto: Dejan Brković
Štand Brković, Slaninijada 2020. godine foto: Dejan Brković

Brkovići su i ove godine bili učesnici tradicionalne „Slaninijade“. Njihove suhomesnate proizvode možete kupiti na predstojećim Danima domaće kuhinje koji će se održati 14. i 15. marta u TC Zemun Park u Zemunu, od 12 do 20 časova u Mini Mall-u.

Podaci o ovogodišnjoj Slaninijadi preuzeti sa sajta blic.rs

Piše: Milica Lukić