Manifestacija: Slaninijada

Gde se održava: u Kačarevu, pokraj Pančeva

Kada se održava: 20-23.02.2020.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko želite da probate ili kupite najrazličitije proizvode od mesa…

Informacije: Slaninijada je manifestacija koja od 1987. godine promoviše proizvode od mesa i tradicionalne običaje i gastronomiju južnog Banata.

Na Slaninijadi se pored proizvoda naših proizvođača mogu naći i slanine iz svih krajeva sveta – od Kine do Amerike, a posebno iz zemalja regiona. Ovde se mogu probati najrazličitije vrste slanine: slanina sapunjara, barena slanina, slanina sa crvenom paprikom, slanina sa prljenom kožicom, slanina od grojnika, slanina porebruša, adidaska slanina. Slanina se može kupiti sušena ili spremljena u salamuri, nasečena ili u komadu, dimljena ili sirova.

Ovogodišnju “Slaninijadu”, upotpuniće i štand porodice Brković iz sela Mačkat, gde će biti izloženi mnogobrojni gastronomski delikatesi. Do tada, posetite njihov portal www.brkovic.rs i upoznajte se sa asortimanom proizvoda koji će biti izložen.

Domaća slanina, foto: brkovic.rs
Domaća slanina, proizvod porodice Brković, foto: brkovic.rs

Slanina i proizvodi od mesa se predstavljaju na štandovima postavljenim na oko 3.000 m2 prostora – u zatvorenom delu u kojem uglavnom izlažu veći proizvođači i firme koje se bave preradom mesa i na štandovima u otvorenom delu gde izlažu mali proizvođači, koji pored proizvoda od mesa prodaju i druge proizvode domaće radinosti.

Ulaz je slobodan, a cene su sajamske.

Da li ste znali?

Prva Slaninijada održana je u seoskoj kafani, kada je za jednim od stolova započeta rasprava o svinjokolju, sušenju mesa i pravljenju dobre slanine. Svako za stolom je tvrdio da upravo on pravi najbolju slaninu, najdeblju, najukusniju… Neko se dosetio da se odmah organizuje takmičenje sa degustacijom kako bi se utvrdilo ko je najbolji slaninar u selu. Tako je održana prva Slaninijada uz proglašenje pobednika, čestitanja i zdravice.

Izvor: https://eventsinserbia.com/