Sutra u Koceljevi počinje jedanaesti po redu Festival zimnice, dvodnevna manifestacija koja će ove godine okupiti oko 300 izlagača iz cele zemlje.

Jedan od najatraktivnijih sadržaja na Festivalu zimnice u Koceljevi je i takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, koje će ove godine u tamnavskoj varoši okupiti od 280 do 300 ekipa iz zemlje i inostranstva.

Goran Pavlović iz sela Ljutice, jedan od učesnika u takmičenju u pripremanju lovačkog gulaša, prošle godine osvojio je drugo mesto za najukusniji domaći gulaš. Ponosan na nagradu i priznanje, rado ističe da će i ove godine biti učesnik u ovom takmičenju.

Selo Ljutice nalazi se sa obe strane reke Tamnave, zapadno od Koceljeve. Kažu da je ime dobilo po vinogradima Ljutice Bogdana, koji je svojevremeno na tom području uzgajao grožđe i proizvodio vino. Kuće su pri izvorima seoskih potoka, zbijene u porodične grupe sa velikim okućnicama. U selu su pretežno zastupljena staračka domaćinstva, a kažu da su voćarstvo i stočarstvo osnovne grane poljoprivrede u selu.

Pavlović poseduje veliko poljoprivredno gazdinstvo, gde ima i osam plastenika iz kojih stiže svež paradajz, krastavac, paprike i tikvice. Proizvodnju je, uz pomoć porodice i prijatelja, započeo u januaru mesecu proizvodnjom rasada. Sveže povrće prodaje na obližnjim zelenim pijacama.

U potrazi za nečim novim i profitabilnim, naš sagovornik je došao na ideju da zasadi i ren, pošto, kako nam kaže, ovo povrće dobro podnosi klimatske promene i može da se prerađuje. Goran na svom posedu uzgaja domaću sortu rena. Kako nam navodi, ova sorta se sama reprodukuje. Dosta je ukusnija i bolja od industrijskog rena.

Za finalne proizvode ne koristi veštačke dodatke i aditive. Proizvodi od domaćeg rena isključivo su napravljeni na prirodnoj bazi. Ljudi su zainteresovani za domaće proizvode. Tradicija u spremanju hrane treba da se vrati, da jedemo domaću i zdravu hranu, dodaje Pavlović na kraju razgovora.

Piše: Milica Lukić