Sajam domaće hrane i pića pod nazivom „Dani domaće kuhinje“ održan je proteklog vikenda na Zvezdari. U dvodnevnom trajanju tokom vikenda, proizvođači hrane i pića prezentovali su domaće proizvode, podelili informacije sa kupcima gde i kako mogu poručiti njihove proizvode, omogućili svim zainteresovanim potrošačima isporuke na kućnu adresu i još mnogo toga.

Pored raznovrsne zimnice, voćnih namaza, meda i suhomesnatih proizvoda, izlagali su se i domaći kolači. Po prvi put na događaju, učestvovala je i Svetlana Nikolin, odnosno „Ceca Sremica“, koja je bila zadužena za najslađe poslastice.

Priča nam da je na manifestaciji „Gastro Srem“ osvojili zlatni pehar za najukusniji kolač. Priprema tradicionalne domaće kolače koji su zaboravljeni ili se pripremaju samo za proslave i porodična okupljanja. Na njenom štandu mogle su da se probaju razne vrste kolača, poput šapica, breskvica i vanilica koje su već i zaboravljene.

Domaći kolači (foto: hranasanasihpolja.rs)
Domaći kolači „Ceca Sremica“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

Nedaleko od nje, na štandu Sanje Andrić, našli su se šareni medenjaci, krofnice, dekorisani buketi, teglice sa medenjacima… Priča nam da se ovi ukusni kolači uglavnom jedu zimi kao poslastica, a često se i poklanjaju. Danas ih domaćice u većim količinama pripremaju samo za turističke i sajamske manifestacije. Naša sagovornica napominje da su već počele pripreme za novogodišnje praznike. Tada se medenjaci poručuju sa prazničnim motivima, poklanjaju se najdražima ili stavljaju u novogodišnje paketiće. Dodaje i da za pravljenje medenjaka koristi isključivo organski med sa planine Tare. Trudi se da medenjaci budu zdravi, ukusni, lepo dekorisani i upakovani.

Sanja Andrić (foto: hranasanasihpolja.rs)
Sanja Andrić (foto: hranasanasihpolja.rs)
Manifestacija „Dani domaće kuhinje“ postala je poznata smotra okupljanja malih proizvođača domaće hrane i pića. Učešće na ovoj, četvrtoj po redu manifestaciji, uzelo je deset izlagača, koji su na pojedinačnim štandovima ponudili dosta različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište.

Proteklog vikenda, mladi vredni ljudi, Milan i Dijana, izložili su domaće kupinovo vino. Imajući zasad kupine, ukusan i zdrav plod, došli su na ideju da proizvode vino. Informišući se o tehnologiji proizvodnje, ambalaži, odlaganju i čuvanju vina, plasmanu i marketingu, pokrenuli su svoju malu proizvodnju. Kako su nam istakli, posetioci su rado prilazili štandu i probali vino. Dodaju nam da je ovo prva manifestacija na kojoj su izložili proizvode i raduju se narednom druženju i promociji domaće hrane i pića.

Milan i Dijana (foto: hranasanasihpolja.rs)
Milan i Dijana (foto: hranasanasihpolja.rs)
Kupinovo vino je savršen lek za anemiju, povišen nivo triglicerida i holesterola u krvi, slab imuni sistem i loše opšte zdravstveno stanje. Ono je veliki pročišćivač krvi, leči kožne bolesti, poboljšava raspoloženje i revitalizuje telo. 

Pored zdravog kupinovog vina, na jednom od štandova našli su se domaći namazi od jagode, kupine, maline i borovnice. Naš sagovornik i proizvođač ovih zdravih poslastica, Časlav Poledica, priča nam da su proizvodi domaći i prirodni kao džemovi naših predaka. Ne sadrže konzervans i aditive, samo isključivo sveže voće sa porodičnog imanja nadomak Ivanjice. Časlav je domaće namaze ujedinio pod brendom jam.co2019 i prezentuje ih na raznim manifestacijama i promocijama domaće hrane i pića.

Proizvod brenda jam.co2019, foto: jam.co2019
Proizvod brenda jam.co2019, foto: jam.co2019
Organizatori događaja „Dani domaće kuhinje“ najavljuju još dve manifestacije do kraja godine, sredinom novembra i sredinom decembra meseca. U decembru mesecu, pored izlaganja domaćih proizvoda biće organizovane i različite radionice.

Piše: Milica Lukić