Snežana Ljušić iz Smedereva, učesnica druge po redu manifestacije „Dani domaće kuhinje“, ukrašava predmete čuvenom dekupaž tehnikom i starim stvarima daje drugačiji, poseban izgled. U svojoj radionici koju je nazvala „Kuća ukrasa“ svakodnevno ulepšava predmete koji su unikatni i jedinstveni.

„Ukrašavanjem predmeta dekupaž tehnikom počela sam da se bavim pre godinu i po dana. Na ideju sam došla sasvim slučajno, dok sam povodom spremanja slave tražila dekoraciju za slavski sto. Uvidevši da je ponuda izuzetno slaba i da nema baš mnogo izbora, a cene su previsoke, došla sam na ideju da probam sama da dekorišem dom a samim tim i uštedim“, priča nam Snežana.

Kako ističe, prvi produkti bili su dekorativni prstenovi za salvete i venčić za sveću. Ubrzo nakon toga, prijatelji i poznanici počeli su da hvale njen rad i da preporučuju proizvode drugima. Kao domaćica i neko ko je nezaposlen, Snežana je htela da se oproba u prodaji svojih radova i da omogući svim ženama da naruče ukras po svojoj želji a po jako pristupačnim cenama.

Predmeti iz radionice "Kuća ukrasa" (foto: hranasanasihpolja.rs)
Predmeti iz radionice „Kuća ukrasa“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

– Ukrašavam tegle, flaše, razne predmete od drveta, porcelanske činije i vaze. Takođe po želji radim dekoracije raznih kućnih predmeta. Dosta pažnje obraćam i na pakovanje gotovih proizvoda, pa oni mogu da posluže i kao interesantan i unikatan poklon – navodi naša sagovornica.

Dodaje i da je sam postupak dekorisanja dugotrajan, od nanošenja boje na predmet, zatim kada se to osuši lepi se motiv sa salvete, nakon čega ide završni lak.

Ono što je specifično i retko na tržištu jeste tehnika ukrašavanja sa ljuskom od jaja, čiji je postupak sličan klasičnom dekupažu ali je teža tehnika zbog toga što se na predmet prvo slaže ljuskica po ljuskica od jaja, a zatim dekorativni motiv sa salvete. Ostatak tehnike je isti.

Predmeti iz radionice "Kuća ukrasa" (foto: hranasanasihpolja.rs)
Predmeti iz radionice „Kuća ukrasa“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

Naša sagovornica napominje da ukrašavanje jednog predmeta vremenski oduzme prosečno par sati dnevno što se tiče samog dela ukrašavanja, dok sušenje traje i do šest sati dnevno. Samo lepljenje ljuske od jaja na, na primer flašu, oduzme sat i po vremena. Naravno, sve zavisi od veličine i specifičnosti oblika predmeta. Materijale nabavlja po knjižarama i raznim prodavnicama koje su specijalizovane za ovaj i slične vrste hobija.

„Najviše su tražene flaše i teglice. Interesovanja su razna, ali se posebno izdvajaju predmeti ukrašeni ljuskom od jaja i ljudi često prilaze štandu da bi saznali više o toj tehnici  i upoznali se sa ponudom“, navodi talentovana Snežana i dodaje da njena ponuda obuhvata uvek širok asortiman i trudi se da svaki proizvod bude kvalitetan i po pristupačnoj ceni, a posebno je raduje kada imam jedinstvene narudžbine, po posebnoj želji kupca.

Piše: Milica Lukić