Proteklog vikenda u TC Aviv Park u Zrenjaninu, po prvi put na ovom prostoru, održala se manifestacija „Dani domaće kuhinje“, sada već tradicionalna smotra proizvođača domaćih prehrambenih proizvoda.

Na manifestaciji su učestvovali proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda, najčešće rađenih rukom, na tradicionalni način i od organski gajenih sirovina, proizvedenih u ograničenoj količini radi predstavljanja tržištu.

Domaći čvarci, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Domaći čvarci, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Učesnici i posetioci manifestacije pored poslovnih kontakata stekli su i informacije o standardizaciji, pakovanju, metodama prodaje i planovima institucija za unapređenje ove vrste proizvodnje.
Organizatori manifestacije „Dani domaće kuhinje“ ugostili su na događaju udruženja žena “Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja. Tokom trajanja manifestacije, učesnici i gosti mogli su da uživaju u specijalitetima od testa koje su vredne članice udruženja pripremile. Tu su bile kifle, pogačice, pogače, pite, štrudle, palačinke, različite vrste keksa…

Udruženje iz Srpskog Itebeja ima 20 aktivnih članica. Kažu nam da je udruženje dosta putovalo. Počeli su da idu po manifestacijama kako bi predstavili kuhinju ovog kraja.

Članice udruženja “Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Članice udruženja “Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Spremajući posnu i mrsnu trpezu osvojile su čak 80 pehara.

Pričaju nam da su pre dve godine počele i pekmez da kuvaju. Srpski Itebej poznat je po šljivi turgonjači. Prošle godine skuvale su preko 100 tegli pekmeza. Deo su prodale, a deo su poklonile. Ove godine ih zovu i traže pekmez. Ko god ga je tada probao, želi sada da uzme još.

Zora Đurić, jedna od članica udruženja “Vredne ruke”, po starim recepturama proizvodi domaće sirupe i sokove od raznog voća. Navodi nam da sa proizvodnjom počinje sa pojavom prvog voća, obično sa proizvodnjom sirupa od višnje. Zatim za berbu stiže kajsija od koje pravi i liker, pa zatim aronija koju ima u svom voćnjaku. Od žutih dunja priprema takođe sirupe i tradicionalni vojvođanski slatkiš poznat kao Kitnikez.

Domaći sirupi i sokovi, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Domaći sirupi i sokovi članica udruženja (foto: hranasanasihpolja.rs)

Neizostavna je bila i domaća štrudla sa višnjom, koju su posetioci rado probali i tražili tradicionalnu recepturu kako bi u svojim domovima napravili isti specijalitet.

Domaća štrudla sa višnjom, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Domaća štrudla sa višnjom, (foto: hranasanasihpolja.rs)

Sa oko 30 izlagača, manifestacija „Dani domaće kuhinje“ okupila je veliki broj proizvođača sira, suhomesnatih proizvoda, kolača, torti, začina, testenina i još mnogo toga.

Od septembra meseca, organizatori manifestacije predstaviće domaću hranu i piće na novim lokacijama.

Vidimo se od jeseni!

Piše: Milica Lukić