Tragajući za dodatnim izvorom prihoda, sve više vrednih ljudi okreće se proizvodnji hrane, pa tako pravljenje domaćih testenina, u malim, zanatskim radionicama, postaje sve češći izbor onih koji žele da započnu sopstveni biznis. Jedna od njih je Jelena Đurđević, rodom iz Knina a već 11 godina živi u Batajnici.

-Ideja da pravim testenine došla je kao kombinacija moje ljubavi prema testenini i odbijanja moje dece da jedu spanać, blitvu i cveklu.

Priča bi izgledala nekako ovako: Svaki put kada bih jela kupovnu testeninu bilo od belog ili integralnog brašna, posle toga bih se nadimala kao balon. Zamalo me uveriše da imam, zamisli, problem sa glutenom. Meni to bi čudno, alergija na gluten… Ma odakle sada to i kako sve te alergije sada uzimaju maha, pa se setim onda kako smo pre nekih 30 godina, tamo u dalmatinskoj zagori, jeli hleba ispod sača ili kako ga mi tamo zovemo, kruva pod pekom od belog brašna, pa još malog krompira i domaće teletine. Ništa nam falilo nije. Nikakav gluten niko pominjao nije, a i da jeste, shvatila bih da je to neka Italijanska igra na karte, ističe Jelena.

I odem ja tako jedan vikend sa mužem, sa decom i sa svekrvom u Ledince kod tetke na ručak. E kod moje tetke se jelo kao u Balaševićevoj pesmi „al se nekad dobro jelo baš“. Testenine na 5 načina i hleba bela domaćeg. Ljudi moji ni N od nadutosti, iako je svekrva bila u mojoj neposrednoj blizini. 🙂 Pitam ja tetku: pa da li je moguće tetka da se ništa nisam nadula. Odvede ona mene do špajza i pokaza domaća brašna i reče: u mojoj kući kupovne rezance niko nije jeo od kada sam ja u nju došla, a od tad ima 50 godina. I objasni ona meni kako ona to mesi i pravi…

Jelena je gostovala na TV kcn, kada je na zanimljiv način predstavila kako pravi domaće testenine i najavila radionicu.

Ovo je prvi deo…

Tako sam poručila talijansku marcato mašinu i počela raditi testenine za nas, a nedugo zatim i za prijatelje. Kako bi deci približila spanać, blitvu i cveklu, počela sam testo bojiti povrćem uz “belu laž” da je to bojeno jabukom i jagodom. Kada su shvatili obmanu, već su jako zavoleli testeninu i nisu više postavljali pitanje sa čime je bojim.

Drugi deo je nastao još spontanije nego prvi.

Delila sam prijateljima i prijateljima prijatelja testenine, da bi oni polako ali sigurno počeli i sami tražiti istu uz novčanu nadoknadu.

I tako je sve krenulo.

Počela sam se oglašavati uz pomoć instagrama i došla do vaših divnih Dana domaće kuhinje u decembru prošle godine. Dokle ću još stići ne znam, ali svakako imam želje koje polako pretvaram u ciljeve, ističe naša sagovornica.

Jelena Đurđević, foto: hranasanasihpolja.rs
Jelena Đurđević, foto: hranasanasihpolja.rs

– Posebno mesto u proizvodnji je nedugo nakon testenina zauzeo i sir Rikotanović. Ideja se rodila iz potrebe za sirom kojim bi punila testenine. Želela sam lep domaći sir koji bi bio od punomasnog mleka domaćih sretnih krava (one krave koje slobodno pasu svežu travu). Na proputovanju kroz divnu Srbiju sretoh njihovo veličanstvo – krave. Uz razgovor sa kravama sačekah i njihove vlasnike i ponudih im otkup mleka po duplo većoj ceni nego što im kupuju lokalne mlekare. Zašto? Zato što srpski seljak vapi za podrškom. Ja ne mogu puno ali koliko mogu – rado hoću.

Naša sagovornica dnevno može proizvesti između 8 i 10 kg testenine (punjenih testenina ili sira). Dakle 8-10 kg nekog od proizvoda. Priča nam, da sve što bi radila brže, moglo bi ugroziti kvalitet proizvoda.

-Vrlo sam zadovoljna sa potražnjom mojih proizvoda. Neretko se desi da mi treba i pomoć u proizvodnji. Poručuju ih mladi ljudi. Oni koji su singl npr. a žele biti u vezi, sa pastom pripremaju romantičnu večeru za dvoje, po principu put do srca vodi preko stomaka. Kupuju ih i porodični ljudi (uglavnom žene) koji žele pripremiti zdrav i brz obrok za svoje ukućane. Kupuju ih i stariji, i to uglavnom rezanca za domaću supu. Osim perioda oko Nove godine kada je potražnja dodatno povećana, svi ostali periodi godine su jednako dobro zastupljeni, priča nam Jelena.

Proizvodi iz Jelenine radionice, foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvodi iz Jelenine radionice, foto: hranasanasihpolja.rs

Rado sa nama deli i postupak pravljenja domaćih testenina.

Priprema sušenih ručno rađenih testenina:

  • Testo se zamesi sa jajima i brašnom
  • U testo se doda odgovarajuće povrće (zavisi koju boju želimo)

Testo ostavimo u frižideru 30 minuta.

  • Potom testo se iseče na komade i razvlači se kroz valjak ručne mašine na odgovarajuću debljinu
  • Nakon toga razvučene trake se ostave da se prosuše
  • Kada su dovoljno suve (ni previše ni premalo) seku se u odgovarajući oblik
  • Tako isečena testenina se suši na sobnoj temperaturi i nakon sušenja pakuje se u papirne kese

Priprema punjenih testenina (raviola, tortelina, fagotini)

Postupak je isti do razvlačenja testa, testo se dalje ne suši nego se puni odgovarajućim filom i tako napunjeno se ostavi da se prosuši sat do dva.

Testenine i punjene testenine (raviole, fagotini i torteline) radim od sirovina domaćeg porekla. Za testeninu koristim belo brašno sa jednog poljoprivrednog gazdinstva iz Banovaca, Semolu i Vega brašna i domaća jaja slobodnih koka. Punjene testenine punim povrćem i mesom koji su takođe domaćeg porekla (nešto iz naše bašte, a nešto od srpskog seljaka).

U potrazi sam za domaćim kačkavaljem dobrog kvaliteta i povoljne cene kojim bi punila raviole (jer ga sama još uvek ne umem napraviti, ali nikad ne reci nikad). Za sada koristim Rikotanovića i kupovni kačkavalj.

Sir Rikotanović, foto: hranasanasihpolja.rs
Sir Rikotanović, foto: hranasanasihpolja.rs

Sir Rikotanović je sir koji ne nastao od punomasnog mleka iz srpskih ruralnih sredina (sela iz unutrašnjosti Srbije). Postoje dve vrste Rikotanovića:

  1. Kockice ili kuglice Rikotanovića u maslinovom ulju belom luku, biberu i začinskom bilju
  2. Rikotanović u komadu sa začinskim biljem

Svi sastojsci u jednom i u drugom siru su iz domaće radinosti, osim maslinovog ulja, njega uzimam u marketu, s tim što sam i tu u potrazi za domaćim (iz mog rodnog kraja ili Grčke).

Testeninama je potrebno 10 minuta da se skuvaju. Na svom instagram profilu (never basta homemade pasta) često delim brze recepte za pripremu soseva (10 do 15 minuta), što omogućava zdrav i brz obrok.

U poslednjih 6 meseci, 93% kupaca mojih proizvoda obavilo je kupovinu istih dva ili više puta, što je činjenica koja govori o zadovoljstvu proizvodima.        

Proizvodi iz Jelenine radionice, foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvodi iz Jelenine radionice, foto: hranasanasihpolja.rs

Svaki put budem nagrađena poljupcem kada svojoj deci skuvam testenine. Od promocija i sajmova do sada se mogu pohvaliti učešćem na jednoj važnoj manifestaciji „Dani domaće kuhinje“ u Zemun Parku u decembru 2019. godine. Nakon šest meseci rada, zadovoljna sam jako i sigurna sam da će broj izlaganja značajno rasti nakon što obavim registraciju firme.

Kakvi su vam planovi za budućnost? 

– Planiram proširenje proizvodnje uvođenjem soseva za testenine. Sastojci koji budu činili sastav sosa biće isključivo domaćeg porekla. Na ovaj način želim omogućiti srpskoj gradskoj porodici zdrav brz (spreman za 10 minuta) obrok sa proizvodima iz srpskog sela. To bi mogla nazvati misijom spojiti srpsko selo i grad.

Organizovala sam radionicu u jednom dečijem vrtiću gde su deca imala priliku da sami rade pene i makarone. Tada sam im pričala o poreklu testenina i o tome ko ih je prvi doneo u Italiju da li Arapi ili Marco Polo.

Proizvodi iz Jelenine radionice, foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvodi iz Jelenine radionice, foto: hranasanasihpolja.rs

-Na zabavan i duhovit način planiram na „Danima domaće kuhinje“, koji će se održati 14. i 15. marta, od 12 do 20 časova u TC Zemun Park u Zemunu (u Mini Mall-u) roditeljima i deci preneti da izrada domaćih ručno rađenih testenina, osim dobre volje i vremena, ne zahteva nikakvo posebno umeće. U skladu sa time, nakon ove radionice, svako ko u kući ima jaja i brašno, biće u mogućnosti sam sebi uradi domaću testeninu. Na radionicu planiram doneti zamešeno crveno, zeleno i žuto testo od koga će deca moći raditi šarene ili jednobojne testenine uz moju asistenciju. Sve što naprave deca mogu da ponesu kući.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu na radionicu koja će se održati u sklopu manifestacije “Dani domaće kuhinje”, drugog gana događaja od 16 do 18 časova (za decu mlađu od 6 godina, obavezno je prisustvo roditelja na radionici).

Piše: Milica Lukić