Preradom organske aronije do dobre zarade

995

Aronia melanocarpa ili sibirska borovnica ili samo aronija, postala je tražena i široko gajena kod nas u poslednjih nekoliko godina. Ova voćna vrsta popularna je u domaćinstvima za pripremanje različitih vrsta sokova, džemova, kompota, a koristi se čak i sušena. Može se konzervirati, a u suvom stanju može ostati i do nekoliko godina.

Zbog sve veće želje naših poljoprivrednika da se opredele za proizvodnju ove voćne vrste, na jednom od mnogobrojnih festivala domaće hrane i pića koji se održavaju širom naše zemlje, upoznala sam Marka Ilića, predstavnika firme „House of food – Hoff“ iz Beograda, koji je na svom štandu izložio proizvode od organske aronije.

Ova firma nastala je zahvaljujući entuzijazmu četvoro ljudi od kojih se ni jedan do pre sedam godina nije bavio poljoprivredom. Naš sagovornik, jedan je od četvoro ortaka, koji danas na površini od 5 hektara u selu Deč, nedaleko od Beograda, uzgajaju organsku aroniju.

Proizvod od organske aronije, foto: hoff.rs
Proizvod od organske aronije, foto: hoff.rs

Kako ističe Ilić, na plantaži se nalazi oko 12.500 sadnica aronije koje su mašinskim putem posađene pre sedam godina. Razmak između redova aronije je 4 m jer je plantaža prilagođena mašinskoj obradi. Biljka aronija otporna je na niske temperature, može da opstane na temperaturi i do -47 ºC, ali je zahtevna prema vodi za vreme letnjih temperatura pa smo omogućili navodnjavanje. Ova voćna vrsta ne zahteva veliku obradu, jedino za vreme berbe početkom avgusta meseca, kada je neophodno, kako navodi Ilić, pronaći sezonske radnike i berbu izvršiti u što kraćem vremenskom periodu.

-Aronija je veoma zahvalna biljka za gajenje, jer kao i svako voće i ona zahteva borbu protiv korova, ali joj ne treba prskanje. Nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati, što dodatno potvrđuje svoj status zdrave hrane. Jedini neprijatelj joj je rutava buba, ali mi na našem posedu nemamo problem sa ovim insektom. S obzirom na to da, takoreći, nema štetočina koje je napadaju, mi smo se odmah odlučili da krenemo u organsku proizvodnju aronije, jer je i samo zemljište ispunjavalo sve uslove za to, ističe Ilić i dodaje da su pre četiri godine osnovali firmu i počeli sa prodajom najkvalitetnijeg matičnog soka od aronije.

Proizvod od organske aronije, foto: hoff.rs
Proizvod od organske aronije, foto: hoff.rs

„U skladu sa zahtevima organske proizvodnje, pre šest godina, prvi put smo sa naše plantaže obrali ove zdrave bobice koje su pretočene u naš prvi proizvod – matični sok. Naš sok je potpuno i sasvim različit od onih koji se mogu naći u Srbiji, bez obzira da li se radi o uvoznim ili ovde pravljenim. Naša aronija presuje se hladnim postupkom i u sok se ne dodaje šećer, ne stavlja se konzervans i ne razblažuje se vodom. On je 100 % prirodan, matičan, osnovni, jedinstveni sok od isključivo naše aronije“, navodi naš sagovornik.

-Pored soka, trenutno u ponudi imamo još dva proizvoda od aronije sa naših polja – nadev i preliv. Nadev je dobar prijatelj svih testa, sjajan u krofnama, odličan u pitama, nezamenljiv sa palačinkama ali izuzetan i kao džem, na parčetu hleba ili keksa. Preliv je suptilni dodak različitim jelima, slanim i slatkim – mesu, sladoledima, kolačima – priča Ilić.

Proizvod od organske aronije, foto: hoff.rs
Proizvod od organske aronije, foto: hoff.rs

Fitoterapeuti širom sveta tvrde da je aronija veliki i efikasan čistač organizma pa da time sprečava nastanak i razvoj karcinoma, podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija, s obzirom da sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa. Sadrži i redak voćni šećer sorbitol.

Naš sagovornik navodi i da proizvode pretežno izvoze na tržište Slovenije, pošto je kod nas tržište za ove proizvode dosta nestabilno. Priča i da na našem tržištu ima proizvoda od aronije koji su napravljeni od koncentrata koji se razblažuje jer je tako jeftinije, pa tako ti proizvodi po nižoj ceni stvaraju organskim proizvodima veliku konkurenciju.

„Planiramo da proširimo naš asortiman proizvoda od aronije. Kupci su prepoznali kvalitet proizvoda, što nam je omogućilo dobar plasman na tržište. U planu nam je saradnja sa konditorima i većim proizvođačima. U planu su nam i proizvodi koji će biti namenjeni dijabetičarima. Dve godine radili smo na recepturi nadeva i preliva, po čemu smo jedinstveni, pa ćemo tako uz pomoć stručnjaka i saveta iskusnih ljudi, veliku pažnju posvetiti kvalitetu novih proizvoda“, ističe Marko Ilić na kraju razgovora.

Piše: Milica Lukić