Porodična proizvodnja džema i rakije u selu Vodice

1276

U selu Vodice gotovo da nema domaćinstva koje se ne bavi bar malo voćarstvom. I tako je oduvek, kažu meštani. Za svačiju proizvodnju ima mesta i proizvođači se međusobno podržavaju, kako oni stariji tako i novi koji se u voćarstvo upuštaju.

Tradiciju u proizvodnji od svojih roditelja nasledio je i nastavio Milan Pavlović iz sela Vodice.

Selo Vodice nalazi se neposredno u blizini Smederevske Palanke.
Porodica Pavlović na svom poljoprivrednom gazdinstvu uzgaja autohtone sorte voća, gde zrele i ukusne plodove prerađuje u džem (divlji šipurak, smokva, kajsija i šljiva) i rakiju (šljiva, kajsija i kruška). Tradicionalno, već dugi niz godina, Pavlovići porodično sakupljaju i obrađuju plodove voća. Cilj im je da tržištu ponude kvalitetne proizvode od voća koje je gajeno bez pesticida, organskog porekla, što je majka priroda i podarila.

– Imamo stare zasade kajsije i šljive, smokve sakupljamo u obližnjim selima, a šipurak pošto je divlja vrsta, prikupljamo u šumarcima i pokraj reka, pa su zbog toga njegove količine limitirane i samim tim neizvesna je količina za sledeću godinu, jer zavisi od roda, priča Pavlović.

Dodaje i da je baka glavna u sakupljanju plodova, majka glavni kuvar, tako da su svi porodično uključeni u proces pravljenja domaćih džemova i rakija.

Proizvodi brenda "Šumadinka", foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvodi brenda „Šumadinka“, foto: hranasanasihpolja.rs

– Najpre se radi proces selekcije, odvajanje čistih i zdravih plodova, zatim kuvanje, pasterizacija prirodnim putem u rerni uz minimalan dodatak šećera, tek toliko da se održi u teglama, odnosno u ulozi konzervansa, ističe naš sagovornik.

Milan Pavlović kaže da bez obzira na to što voćarstvo napreduje u kraju, za proizvodnju kojoj njegova porodica teži, ipak ostaje veran tradiciji i kvalitetu što starijih sorti voća. I u tome upravo leži i srž onoga čime se bave i po čemu postaju sve više prepoznatljivi.
Proizvodi brenda "Šumadinka", foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvodi brenda „Šumadinka“, foto: hranasanasihpolja.rs

Porodica Pavlović u svojoj ponudi ima četiri vrste džema, nas je zanimalo koji džem se najviše izdvaja na tržištu i zašto? Naš sagovornik nam priča da je najtraženiji divlji šipurak, pošto je najinteresantniji potrošačima.

Lekovitost šipka ili divlje ruže u narodnoj medicini poznata je od davnina. Svrstan je među najdragocenije biljke jer obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija.

Proizvodi brenda "Šumadinka", foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvodi brenda „Šumadinka“, foto: hranasanasihpolja.rs

Pavlovići ističu da im je cilj kada je reč o proizvodnji širenje autohtonih sorti, pre svega šljive i kajsije, kao i dalji razvitak mini proizvodnje. Svoje proizvode plasiraju pod brendom „Šumadinka“, a navode i da svoje proizvode plasiraju putem društvenih mreža, lokalnih meštana i rođaka, kao i na Danima domaće kuhinje, koji su im omogućili da svoje proizvode predstave velikom broju potrošača.

Piše: Milica Lukić