Porodica Đukić iz Crepaje kod Pančeva rešila je da spoji staro i novo. Od bundeve, koja je od pamtiveka poznata po svojim lekovitim svojstvima, napravila je i tržištu ponudila neobične proizvode. Reč je o brendu „Lalino zlato“ koje poseduje šest različitih proizvoda od bundeve.

-Proces prerade bundeve je zahtevan, samim tim što smo mi i uzgajivači sirovine, pa ceo proces pratimo od semena do teglice. To je porodična priča, u proces proizvodnje uključena je i moja supruga Marija. Po struci smo diplomirani tehnolozi, pa se prerada bundeve nametnula kao logičan korak, navodi Dejan Đukić, nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

– Bundevu smo počeli da uzgajamo na 10 ari, pa smo svake godine povećavali površine. Prošle godine imali smo bundevu na površini od dva hektara. Pretežno je zastupljena muskatna bundeva ili tamburica, na preko 1,5 ha. Na ostaloj površini uzgajamo i bundeve koje su manje poznate kao što su: hokkaido, patišon i spaghetti bundeva. Uzgajamo i ukrasne bundeve – navodi Đukić.

Proizvod brenda "Lalino zlato", foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvod brenda „Lalino zlato“, foto: hranasanasihpolja.rs
U ponudi imaju namaz od bundeve sa 10% šećera, namaz od bundeve bez šećera, turšiju od muskatne bundeve, turšiju od patišon bundeve i kandiranu špageti bundevu.

Đukići proizvode od bundeve plasiraju u ograničenim količinama, jer se, kako kaže naš sagovornik, trude da proizvodi budu što kvalitetniji i da se prave od svežih sastojaka, bez aditiva i veštačkih boja, aroma.

-Supruga i ja poštujemo našu tradiciju, kulturu, pismo, a s obzirom na to da je proizvod nastao u Banatu u Srbiji, logično je bilo da nazivi na etiketi budu na ćirilici. Iako smo imali manje dileme i rasprave oko toga da li ići na latinicu, zbog lakšeg prepoznavanja kod nas, ali i u svetu, ipak je prevagnula ćirilica i uopšte se nismo pokajali, priča nam Đukić.

Ističu nam da imaju i planove da u 2020. godini nabave još opreme, pre svega za skladištenje bundeve, odnosno hladnjaču, zatim i dodatne mašine koje bi im olakšale samu proizvodnju. U planu je i razvijanje novih proizvoda od bundeve kao štu su sokovi, kompoti i slatko.

Proizvod brenda "Lalino zlato", foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvod brenda „Lalino zlato“, foto: hranasanasihpolja.rs

Proizvode „Lalino zlato“ možete kupiti na manifestacijama i sajmovima zdrave i etno hrane, na specijalizovanim festivalima uglavnom po Beogradu, Novom Sadu i Pančevu. Koriste i društvene mreže, a plan je da se njihovi proizvodi nađu u nekim specijalizovanim radnjama zdrave hrane.

Piše: Milica Lukić