Počele prijave za dobijanje žiga: Predstavljen novi projekat „Stvarano u Srbiji“

1181

Srbija poseduje sve predispozicije za proizvodnju kvalitetnih, zdravih i domaćih proizvoda – plodnu zemlju i obilje vode, brojne šume i pašnjake, autohtone sorte domaćih životinja, voća i povrća i znanje stručnjaka svetskog renomea za razvoj svih grana naše privrede.

Sve ovo je potvrđeno kroz brojna uspešna preduzeća i domaće proizvode koje stvaraju naši srdačni i gostoprimljivi sugrađani svakog dana marljivo radeći za svoje porodice i sebe.

Međutim, Srbija mnogo više uvozi, nego što izvozi, zbog čega već godinama beležimo deficit u razmeni sa svetom. Pritom, u Srbiju ne uvozimo samo energente i sirovine koje nam nedostaju, već je uvoz ogroman i u oblastima gde postoje kvalitetni domaći proizvodi, stvarani u Srbiji, od domaćih sirovina.

Stoga je Privredna komora Srbije pokrenula projekat „Stvarano u Srbiji“ i kreirala oznaku „Čuvarkuća“ kako bi pružila podršku domaćim proizvodima i proizvođačima, ali i edukovala potrošače o važnosti kupovine tih proizvoda, kao i o njihovom visokom kvalitetu i domaćem poreklu. Ova oznaka će svima pomoći da pri kupovini budu sigurni da kupuju iz Srbije i da time čuvaju Srbiju, sebe i svoju porodicu!

Koristi od proizvodnje i kupovine proizvoda označenih znakom „Čuvarkuća“ su mnogobrojne i veoma značajne, jer time omogućavamo:

  • kvalitetni proizvodi od domaćih sirovina u našim domovima;
  • viši nivo zaposlenosti i sigurnija radna mesta i zarade za naše stanovništvo i naša proizvodna preduzeća;
  • razvoj preduzeća iz povezanih delatnosti unutar Srbije (kao što su poljoprivreda, zanatstvo, transport, trgovina, turizam, IT i konsultantske usluge i slično), što dodatno utiče na porast zaposlenosti i zarada;

Kupujući proizvode „Čuvarkuća“ obezbeđujemo i:

  • kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i podršku lokalnim zajednicama;
    stabilnu isplatu i rast penzija za naše roditelje, bake i deke;
  • manju zavisnost od inostranih izvora snabdevanja i inostranih tržišta, naročito u kriznim situacijama;
  • privlačenje investicija u Srbiju i upošljavanje domaćih resursa, znanja i rada;
    bolje mesto za život i rad u Srbiji, za sadašnje i buduće generacije!

Proizvođači i preduzeća, bez obzira da li imaju domaće ili strano vlasništvo i/ili brendove, mogu da postanu deo akcije unapređenja privrede Srbije i našeg društva u celini, stvarajući kvalitetne proizvode u Srbiji, od domaćih sirovina.

Domaćim, naročito lokalnim proizvodima, znak „Čuvarkuća“ daje potvrdu da imaju natprosečan kvalitetan, na nivou ili iznad uvoznih proizvoda iz date kategorije.

Sa druge strane, stranim proizvodima poznatih brendova, znak „Čuvarkuća“ daje potvrdu da su deo lokalne zajednice, jer koriste materijale, sirovine i radnu snagu Srbije, a time pomažu državu i celo društvo, postajući na taj način njegov deo. Uslovi i postupak sticanja prava na korišćenje znaka, samo korišćenje i nadzor, prestanak prava na njegovo korišćenje i odgovarajuće evidencije regulisani su Pravilnikom o označavanju proizvoda/linija proizvoda kolektivnim žigom «Čuvarkuća».

Zahtev za sticanje prava korišćenja žiga „Čuvarkuća“ podnosi se Privrednoj komori Srbije na propisanom obrascu. Procedura izdavanja žiga „Čuvarkuća“, nakon pravilno podnetog Zahteva, podeljena je u tri faze, a okončanje celokupnog procesa je u roku od 45 dana od dana podnošenja Zahteva.

Prijavljivanje za žig Stvarano u Srbiji od 16. juna

Privredna komora Srbije poziva sve kompanije da od utorka 16. juna prijave svoje proizvode za žig „Čuvarkuća“ u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“ pokrenutom da pruži podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i doprinese jačanju svesti potrošača o značaju kupovine proizvoda stvaranih u Srbiji.

Zainteresovane kompanije koje u svom asortimanu imaju kvalitetne proizvode napravljene u našoj zemlji od domaćih sirovina, domaćim radom i znanjem, kakvi mogu da ponesu oznaku „Čuvarkuća“, a bez ograničenja kada je u pitanju veličina kompanije, njena tržišna pozicija ili vrsta proizvoda, prijavljuju se popunjavanjem Zahteva koji je objavljen na sajtu stvaranousrbiji.rs

Potrošačima oznaka „Čuvarkuća“ predstavlja potvrdu domaćeg porekla i kvaliteta proizvoda, i siguran pokazatelj da se njihovom kupovinom osim same vrednosti artikla i direktno ulaže u dalji razvoj i budućnost Srbije.

Izvor: http://www.stvaranousrbiji.rs/