Porodica Jović iz Čuruga, nosioci poljoprivrednog gazdinstva „Jović“, koja je 2016. godine podigla malinjak zasnovan na organskim principima proizvodnje, ove godine nije se oslanjala na otkupljivače. U porodičnom poslu otišli su korak dalje, s obzirom da bobice ovog ukusnog voća prerađuju praveći namaze i sirupe.

Ukupna površina pod malinom poljoprivrednog gazdinstva „Jović“ iznosi 3,4 hektara od čega je 2,7 hektara zasada sorte Polka i 70 ari sorte Polana.

Zasadi porodice Jović formirani su sa prvoklasnim sadnim materijalom uz primenu svih agrotehničkih mera, opremljeni zalivinim sistemima, sistemima za orošavanje (tuširanje), i u završnom projektu zasene (betonski stubovi i žice su montirani), kako bi se zbog vremenskih uslova, temperatura spustila za 5 do 6°C i stvorili optimalni uslovi za uzgoj malina.

Mile Jović, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, priča nam da je zasad maline najmoderniji u Vojvodini, kada je organska proizvodnja u pitanju. Dodaje nam da uskoro očekuje registracija proizvoda organskog porekla.

Proizvodi od organske maline, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Proizvodi od organske maline, (foto: hranasanasihpolja.rs)

Porodica Jović u svom proizvodnom asortimanu koji su nazvali „NINA“ ima džem od organske maline i nekoliko vrsta namaza kao što su kombinacija maline i đumbira, maline i vanile, kupine, maline i mente, kupine, maline i cimeta, kao i sirup od organske maline sa dodatkom organskog šećera.

Naš sagovornik napominje da je prinuđen da određene količine maline iz organske proizvodnje nabavlja iz hladnjače. Isti slučaj je i sa kupinama, koje za sada mora da uzima od organskih proizvođača, pošto za svoje zasade (dva reda) čeka sertifikat, koji će mu omogućiti da ih ubaci u preradu i potpuno osamostali.

„Odlučio sam da se posvetim organskoj proizvodnji jer je to bio jedini mogući pravac koji sam mogao da sledim i u kojem je zasad maline mogao da se zadrži. Nedostatak hladnjače i niska otkupna cena maline, neki su od razloga koji su me opredelili za organsku proizvodnju, koju danas smatram svetlom budućnošću za male proizvođače, koji jednog dana mogu da prerastu u velike, jer svi znaju šta je zdravo, dobro i kvalitetno.

Porodica Jović je svoje proizvode izložila na manifestaciji „Dani domaće kuhinje“. Pogledajte šta su tom prilikom izjavili.

Piše: Milica Lukić