Manifestacija „Dani domaće kuhinje“ u svom drugom izdanju, okupila je brojne domaće proizvođače hrane i pića u TC Aviv Park na Zvezdari 20. i 21. aprila od 10 do 20 časova.

Veliki broj posetilaca šetao se pored štandova ne bi li izabrali ajvar, krastavčiće, slatka, džemove, sirupe i druge specijalitete u teglama i flašama, po svojoj meri. Mnoštvo šarenila, bombona, lizalica, domaćih svežih jagoda, medenjaka, suhomesnatih proizvoda, i sve to na jednom mestu.

Na jednom od štandova našao se kozji sir sa poljoprivrednog gazdinstva porodice Đukić pod nazivom „Dobra farma“. Gazdinstvo porodice Đukić trenutno ima oko 150 muznih koza rase Alpina. Kažu mi da je cilj farme dostizanje kapaciteta od 600 koza. Isto tako teže ka širenju asortimana mlečnih kozjih proizvoda i održanju i unapređenju bezbednosti proizvoda, održanju i unapređenju uslova za dobrobit stada životinja i očuvanju životne sredine.

Kozji sir, mleko i surutka, „Dobra farma“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

Nedaleko od njih, na drugom štandu, našla se i „Careva kuhinja“, zimnica, domaći kolači i predjela vredne domaćice Biljane Ilić iz sela Svileuva. Naša sagovornica sprema na stotine tegli klasične zimnice, ali voli i da eksperimentiše. Tako neke vrste povrća na njenim krcatim policama u podrumu završe kao slatka zimnica, dok pojedine voćke ostavlja u slanoj varijanti.

Domaći kolači i predjela „Careva kuhinja“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

Pored raznovrsnih kolača, domaćih sirupa i sokova, Snežana Ljušić iz Smedereva, izložila je kolekciju ručnih radova, jedinstvenih unikatnih predmeta ulepšanih dekupaž tehnikom i ljuskom od jaja. Pored različitih kutija za začine, na štandu su svoje mesto našle dekorativne čaše i flaše, korpice, poslužavnici i podmetači.

Snežana Ljušić „Kuća ukrasa“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

Učenici osnovne škole „Danilo Kiš“ iz Beograda, prezentovali su nam „Kuvarčić“, jedinstvenu zbirku kulinarskih recepata sakupljenih duž cele Srbije i predstavljenih u ovoj knjizi. Ova zbirka na poseban način neguje srpsku kulturu i narodnu tradiciju i čuva od zaborava vrsne recepte naših predaka. 

Najtraženije voće ovih dana su jagode. Kada je ovo voće u pitanju, ponuda na pijacama u Beogradu je skromna, na svega nekoliko tezgi se prodaje i to pretežno iz uvoza. Zato smo pozvali Dejana Brankovića iz sela Grabovac, nadomak Obrenovca, koji je izložio svežu domaću jagodu. Porodica Branković uzgaja sorte Clery i Joly i pretežno na tržiste plasira svežu jagodu. Imaju u planu da prerađuju sirovinu i da na tržište plasiraju džem, slatko i sok.

Sveža jagoda sa poljoprivrednog gazdinstva Branković (foto: hranasanasihpolja.rs)

U okviru kreativne dečije radionice „Oboji Uskrs“ organizovani su mnogobrojni zabavni i edukativni sadržaji poput farbanja uskršnjih jaja, pravljenje čestitkica i ukrasa i naravno sve začinjeno igrom i pesmom. Poseban deo žurke bio je pravi Uskršnji zeka koji je zabavljao mališane.

Kreativna dečija radionica „Oboji Uskrs“ (foto: hranasanasihpolja.rs)

Televizijske ekipe koje su posetile manifestaciju „Dani domaće kuhinje“ zabeležile su zanimljive sadržaje, reportaže sa izlagačima, savete malih proizvođača hrane kako pokrenuti proizvodnju voća, povrća i gotovih proizvoda.

Naša sledeća lokacija je TC Aviv Park u Zrenjaninu, 01. juna u trajanju od 10 do 20 časova. Očekuje vas veliki broj malih poljoprivrednih proizvođača hrane i pića i dosta zanimljivog sadržaja.

Ukoliko želite da budete deo manifestacije, požurite sa prijavama! Pošaljite nam opis delatnosti i kontakte na danidomacekuhinje@gmail.com

Nakon toga, DDK prave pauzu do septembra meseca, kada se ponovo družimo na nekim novim lokacijama! 

Vidimo se!