Praznična atmosfera je u skoro pa u punom jeku i pravo je vreme za ukusne kolačiće – medenjake. Sanja Despotović iz Beograda, profesorka biologije, već nekoliko godina bavi se pravljenjem ovih ukusnih kolačića za sve prilike, i tako svoj hobi pretvara u dodatnu zaradu.

„Bavim se pravljenjem medenjaka. Oduvek sam volela kreativan rad i posao gde mogu da uposlim ruke i oslikavam nešto. Medenjake sam oduvek volela prvenstveno zbog njihovog ukusa i preslatkog i specifičnog sladunjavog mirisa koji me je uvek vraćao u detinjstvo i novogodišnje praznike sa porodicom. Sasvim slučajno i spontano došla sam na ideju da i ja počnem da pravim medenjake i svaki posebno i ručno dekorišem shodno potrebi i želji“, započinje priču Sanja.

„Trenutno moje pravljenje medenjaka zadovoljava potrebe potražnje koje je ujedno i porodičan posao, jer se i ostali članovi porodice veoma rado uključe u pomaganje oko pakovanja medenjaka ili dostave, a svakako je ovo i moj hobi, tako da ne bih mogla da razdvojim posao i hobi posebno, zato što ga radim sa velikim uživanjem i ljubavlju“, dodaje Sanja.

Detalj sa dečije radionice, foto: Sanja Despotović
Detalj sa dečije radionice, foto: Sanja Despotović, https://www.cineplexx.rs/

Priča nam da su medenjaci danas posebno traženi upravo zbog njihove specifičnosti i toga što apsolutno mogu biti personalizovani i ispunjenje ličnih želja kada želite da obradujete vama dragu i voljenu osobu. Medenjake najčešće kupuju za rođendane i proslave i onda su uglavnom tematski i kao deo slatkog stola.

Dodaje da su motivi zaista različiti: od popularnog jednoroga, Mini i Miki Mausa, patrolnih šapa, životinja, cveća, do raznih novogodišnjih i uskršnjih oblika. Medenjaci se poručuju tokom cele godine za sve prilike, slavlja, proslave dečijih rođendana i svadbi, ali za sada se pokazalo da se ipak najviše naručuju negde pred novogodišnje i božićne praznike kada svi žele da ukrase dom, prazničnu trpezu i jelku sa medenjacima u obliku jelkice, deda Mraza, irvasa, sneška, pahuljice… I kada im dom zamiriše na medenjake.

Medenjaci, foto: Sanja Despotović
Medenjaci, foto: Sanja Despotović

Na pitanje koliko je potrebno vremena za izradu jednog medenjaka, Sanja nam priča da je potrebno različito vreme u zavisnosti od toga kakav se medenjak radi. Nekada je za samo jedan medenjak potrebno i više sati rada, zato što se svaki medenjak posebno ukrašava i svi sitni detalji se rade iz više puta i prelaza. Nakon pravljenja testa koje mora da odstoji nekoliko sati u frižideru, kreće razvlačenje testa i pravljenje različitih oblika uz pomoć specijalno pravljenih modlica za medenjake. Nakon pečenja kreće se sa ukrašavanjem uz pomoć royal icing mase. I naravno, onda kreće da dolazi do izražaja vaša kreativnost i uživanje u pravljenju svakog poteza i šare. Jedan od razloga zašto pravljenje medenjaka ide malo sporije od pravljenja ostalih kolača jeste zato što se ova royal icing masa suši.

„Sastojci u samom testu medenjaka su jaja, puter, brašno, šećer u prahu, začin za medenjake i naravno med po kome su i dobili ime. Ja volim da napomenem da u smesu medenjaka stavljam isključivo pravi organski med sa Tare koji uzimam od tatine familije.“

Sanja Despotović
Sanja Despotović

Sanja je gostovala u emisiji „Šarenica“ na RTS1, gde je predstavila svoje ukusne poslastice i najavila manifestaciju koja će se održati za vikend. Najava na 1:00:15.

„Pored medenjaka pravim i sve što ide kao deo slatkog stola, a to su kejk popsi, krofnice, ukrasni mafini, korneti popsi, sladoledi… I kako ja volim da kažem, pravim sve osim torti“, priča nam Sanja i dodaje da se najviše traže tematski slatki stolovi i to, ako neko poželi temu jednoroga onda napravi od svega pomalo, jednorog medenjake, popse, krofnice, mafine, zimske sladolede…

Medenjake sa uživanjem možete da grickate kada god poželite. Idealni su kao zdravi i brzi slatkiš, uz neku kafu ili čaj.

Detalj sa događaja "Dani domaće kuhinje", foto: Sanja Despotović
Detalj sa događaja „Dani domaće kuhinje“, foto: Sanja Despotović

-Za sada su utisci potrošača zaista pozitivni. Dešava mi se često da se ljudi oduševe kada uživo vide medenjake ili ostale slatkiše, jer nekako ponekad ne mogu lepo da se uslikaju i preko slike prenese njihova lepota. Neke osobe se i više puta vraćaju i kupuju medenjake. Često mi se dešava da sada medenjake traže i nose i kao deo poklona umesto čokolade ili cveća. Roditelji sa više mališana naručuju slatki sto za svako dete i to sa veoma zanimljivim temama. Svakako odziv je veoma pozitivan i često dobijam preporuke od osoba koje su probale medenjake, priča naša sagovornica.

„Učesnik sam prvog po redu festivala „Najslađi ukusi Beograda“ na kome sam održala i dečiju radionicu ukrašavanja medenjaka, gde su mališani imali priliku da sami šaraju medenjake i na kraju se i zaslade i ponesu ih kući. Održala sam i radionicu na premijernoj promociji dečijeg filma Fiksizi Majstorčići u Delta cityju. I naravno, bila sam počastvovani učesnik četvrtog sajma „Dani domaće kuhinje“ gde sam izlagala svoje proizvode“, dodaje ona.

Detalj sa dečije radionice, foto: Sanja Despotović
Detalj sa dečije radionice, foto: Sanja Despotović, https://wwwcineplexx.rs/
Na narednom događaju „Dani domaće kuhinje“ koji će se održati za vikend, u tržnom centru Zemun Park u Zemunu, u zatvorenom delu tržnog centra (u mini mall-u), naša sagovornica održaće dečiju radionicu ukrašavanja medenjaka, na kojoj će svi mališani koji dođu u periodu od 17 do 19 časova, imati priliku da sami ukrašavaju medenjake i zaslade se sa njima. Takođe, Sanja će na svom izložbenom štandu izlagati ove ukusne poslastice, oba dana vikenda, od 12 do 20 časova.

Sanja trenutno medenjake plasira na internetu, i to na instagram stranici aurroracake i Facebook stranici AuroraCake.

Piše: Milica Lukić