Da li volite džem od domaćih jagoda?
Nama je uvek nekakao draži onaj domaći džem i radujemo se kada se u domu nađe po koja pažljivo upakovana tegla. A pošto je sada sezona jagoda, došli smo na ideju da vam predstavimo recept kako da sami napravite ovu ukusnu poslasticu.
Sastojci (za 500g džema):
1 kg očišćenih jagoda
500 g šećera
Sok od jednog limuna
Priprema:
Očistiti domaće jagode, preseći ih na pola i staviti u široku šerpu. Zatim posuti jagode šećerom i ostaviti da odstoje oko 30 minuta kako bi pustile sok.
Jagode blago izgnječiti, pa smesu staviti na ringlu dok ne proključa. Zatim smanjiti na umerenu temperaturu i ostaviti džem da se krčka oko sat vremena.
Smesa sve vreme peni i potrebno je tu penu u kontinuitetu sklanjati pomoću kašike. Zapravo, kada prestane da peni, to znači da je džem gotov.

Skinuti sa ringle, pa dodati sok od limuna i blago sve promešati.
Kada je džem skuvan, sledeći potupak je sipanje u tegle. Tegle treba zagrejati u rerni na 100°C, pa još vruć džem sipati u njih. Zatvoriti ih, okrenuti za čas naopako kako bi se napravio vakum, i ostaviti da se ohlade.
Kada su se potpuno ohladile, odložiti ih u tamne i hladne prostorije, gde ih čuvate.
Džem od jagoda odličan je za doručak uz integralni hleb i šolju čaja. Takođe, može poslužiti za pripremu kolača, odnosno kao dodatak u vidu glazure ili za fil. Palačinke filovane džemom od jagoda prava su poslastica za celu porodicu.
Prijatno!
Piše: Milica Lukić