Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato su neke od njih već počele da čuvaju sezonsko voće i povrće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada, pekmeza i slane zimnice.

Na našem drugom događaju „Dani domaće kuhinje“, koji se održao u TC Aviv Park na Zvezdari, na jednom od mnogobrojnih štandova našla se i Careva kuhinja, zimnica, predjela i kolači vredne domaćice Biljane Ilić iz sela Svileuva.

Svileuva je selo u opštini Koceljeva u Mačvanskom okrugu sa leve strane reke Tamnave. Vrlo prostrano i neravno selo gde je osnovno zanimanje meštana u poljoprivredi. U selu se nalazi Crkva Svetog Stefana osnovana 1828. godine.

Kako nam je u razgovoru istakla Biljana, najviše su se prodavali domaći kolači, koji su se mogli kupiti u manjim ili većim pakovanjima od po pola kilograma.

"Careva kuhinja", (foto: hranasanasihpolja.rs)
„Careva kuhinja“, (foto: hranasanasihpolja.rs)

Pored domaćih kolača, posetioci su bili zainteresovani za domaći sirup od višnje i jagode.

Godine 2017., porodica Ilić je dobila nagradu na manifestaciji „Festival zimnice u Koceljevi“, treće mesto za sirup od višnje koji prodaju u velikim količinama.

„Mlade domaćice iz straha stavljaju različite dodatke u sirup, a nema potrebe za tim. Ja iscedim voće, zašećerim i dugo kuvam. Sipam u sterilisane flaše, dobro zatvorim i to može da stoji zaista dugo. Na isti način pravim sirupe i od drugog voća“, priča nam Biljana.

Jedna od tradicionalnih tehnika ukrašavanja jaja svakako jeste crtanje voskom. Naša sagovornica nam priča da su za ovu tehniku potrebna jaja, pero (koje možete pronaći u svakoj knjižari), sveća i pravi pčelinji vosak. „U početku će biti poteškoća pri otapanju voska, ali sve se može uvežbati. Ja sam ove godine za Uskrs našarala dosta jaja i prodavala sam ih po ceni od 50 dinara po komadu.“, dodaje naša sagovornica.

„Careva kuhinja“, (foto: hranasanasihpolja.rs)

Na pitanje da li se priprema za treći događaj „Dani domaće kuhinje“ koji će se održati 01. juna u TC Aviv Park u Zrenjaninu, rekla nam je da ne proizvodi mnogo ali se trudi da bude raznovrsno i, pre svega, zdravo. Napominje i da kupci pored kvaliteta traže i pristupačne cene. 

Biljana sprema na stotine tegli klasične zimnice, ali voli i da eksperimentiše. Tako neke vrste povrća na njenim krcatim policama u podrumu završe kao slatka zimnica, dok pojedine voćke ostavlja u slanoj varijanti. I ne samo da voli novitete u špajzu, već je spremna da sa drugima podeli recepte. Neki od njih su i zahtevni, ali delikates zaista ima dobar ukus i opravdava uložen trud i vreme.

Koliko god život u ruralnim područjima bio težak, Biljana kaže da je zadovoljna i da će ostati na selu, a svoju mini proizvodnju unaprediće zahvaljujući pomoći članova porodice i učešću na manifestacijama i promocijama koje joj donose dosta poznanstava i stalnih kupaca.

Kažu da dobre navike ne treba menjati, pa će tako treća po redu, manifestacija „Dani domaće kuhinje“, biti otvorena za veliki broj posetilaca i iskusnih degustatora.

Piše: Milica Lukić