Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato su neke od njih već počele da čuvaju sezonsko voće i povrće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada, pekmeza i slane zimnice.
Na našem drugom događaju „Dani domaće kuhinje“, koji se održao u TC Aviv Park na Zvezdari, na jednom od mnogobrojnih štandova našla se i Careva kuhinja, zimnica, predjela i kolači vredne domaćice Biljane Ilić iz sela Svileuva.
Svileuva je selo u opštini Koceljeva u Mačvanskom okrugu sa leve strane reke Tamnave. Vrlo prostrano i neravno selo gde je osnovno zanimanje meštana u poljoprivredi. U selu se nalazi Crkva Svetog Stefana osnovana 1828. godine.
Kako nam je u razgovoru istakla Biljana, najviše su se prodavali domaći kolači, koji su se mogli kupiti u manjim ili većim pakovanjima od po pola kilograma.

Pored domaćih kolača, posetioci su bili zainteresovani za domaći sirup od višnje i jagode.
Godine 2017., porodica Ilić je dobila nagradu na manifestaciji „Festival zimnice u Koceljevi“, treće mesto za sirup od višnje koji prodaju u velikim količinama.
„Mlade domaćice iz straha stavljaju različite dodatke u sirup, a nema potrebe za tim. Ja iscedim voće, zašećerim i dugo kuvam. Sipam u sterilisane flaše, dobro zatvorim i to može da stoji zaista dugo. Na isti način pravim sirupe i od drugog voća“, priča nam Biljana.
Jedna od tradicionalnih tehnika ukrašavanja jaja svakako jeste crtanje voskom. Naša sagovornica nam priča da su za ovu tehniku potrebna jaja, pero (koje možete pronaći u svakoj knjižari), sveća i pravi pčelinji vosak. „U početku će biti poteškoća pri otapanju voska, ali sve se može uvežbati. Ja sam ove godine za Uskrs našarala dosta jaja i prodavala sam ih po ceni od 50 dinara po komadu.“, dodaje naša sagovornica.

Na pitanje da li se priprema za treći događaj „Dani domaće kuhinje“ koji će se održati 01. juna u TC Aviv Park u Zrenjaninu, rekla nam je da ne proizvodi mnogo ali se trudi da bude raznovrsno i, pre svega, zdravo. Napominje i da kupci pored kvaliteta traže i pristupačne cene.
Biljana sprema na stotine tegli klasične zimnice, ali voli i da eksperimentiše. Tako neke vrste povrća na njenim krcatim policama u podrumu završe kao slatka zimnica, dok pojedine voćke ostavlja u slanoj varijanti. I ne samo da voli novitete u špajzu, već je spremna da sa drugima podeli recepte. Neki od njih su i zahtevni, ali delikates zaista ima dobar ukus i opravdava uložen trud i vreme.
Koliko god život u ruralnim područjima bio težak, Biljana kaže da je zadovoljna i da će ostati na selu, a svoju mini proizvodnju unaprediće zahvaljujući pomoći članova porodice i učešću na manifestacijama i promocijama koje joj donose dosta poznanstava i stalnih kupaca.
Kažu da dobre navike ne treba menjati, pa će tako treća po redu, manifestacija „Dani domaće kuhinje“, biti otvorena za veliki broj posetilaca i iskusnih degustatora.
Piše: Milica Lukić