Miks meda, polena i koprive koristi se za poboljšanje krvne slike jer je veoma bogat gvožđem, ali se preporučuje preventivno za bolje stanje organizma. Seme koprive je možda najbolje protiv anemije, ali to nije jedina prednost upotrebe ovog semena.

Utvrđeno je da seme koprive jača organizam, daje mu energiju i snagu, otklanja umor i podiže imunitet. Med je poznat po tome da konzerviše i vrlo dobro čuva svojstva namirnica koje mu se dopadaju, pa je tako i sa semenom koprive.

Polen je retka namirnica, koja se zbog svoje kompleksnosti i sastava ne može veštački stvoriti u laboratoriji. Polen je prava riznica hranljivih sastojaka, sadrži sve one materije koje su neophodne za normalno funkcionisanje kao i za rast i razvoj ljudskog organizma, kao što su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini, minerali, enzimi, hormoni.

Medus miks: med, polen i kopriva, foto: Toma Kovačević
Medus miks: med, polen i kopriva, foto: Toma Kovačević
Kopriva je višegodišnja biljka koja se može naći širom sveta, a vrlo je rasprostranjena i kod nas. Cveta od juna do septembra meseca. Ima srcolike i nazubljene listove koji prilikom dodira peckaju, pa zato morate biti obazrivi kada je berete. Kopriva pecka jer sadrži mnoštvo hemikalija koje se nalaze u dlačicama lista. One izazivaju iritaciju, peckanje, svrab i specifično crvenilo poznato kao „koprivnjača“.

Najefikasniji način za nadoknadu gvožđa u organizmu je kopriva sa medom. Vrhovi koprive, oko 300 grama a može i više, sitno se iseckaju i pomešaju sa kilogram meda. Uzima se po kašika ujutru i uveče. Kada nema sveže koprive može i seme ove biljke, a idealna kombinacija ovog miksa je kada se kupi direktno od pčelara, pošto oni vode računa o kvalitetu meda i same biljke.

U paleti proizvoda brenda „Medus“ nalazi se i ovaj miks, koji Kovačevići preporučuju za konzumiranje i dodaju da je prvo potrebno utvrditi razlog gubitka gvožđa iz organizma, pa to nadoknaditi sa ovom zdravom namirnicom.

List koprive koristi se i za pravljenje ulja, čajeva i tinktura od koprive.

Piše: Milica Lukić