Budući da je porodica Kovačević iz Kragujevca, svoje proizvode od meda izložila na drugoj po redu, manifestaciji „Dani domaće kuhinje“, koja se održala u TC Aviv Park na Zvezdari, odlučili smo da ove kvalitetne domaće proizvode prezentujemo i na portalu „Hrana sa naših polja“ kroz mnogobrojne tekstove, fotografije i video zapise.

Tragajući šta bi to naredno moglo da se prezentuje, ubrzo, bez puno premišljanja, odlučili smo da to bude rakija od meda ili kako je ljudi češće nazivaju – rakija medovača.

Rakija ili liker od meda, odnosno medovača, pravi se od domaćeg meda i domaće rakije. Pije se rashlađena i kao aperitiv, pospešuje imunitet, štiti od infekcija i popravlja krvnu sliku. Priprema se tako što se med rastopi u rakiji, a zatim doda destilovana voda. Tako pripremljena treba da odstoji mesec dana na tamnom mestu uz povremeno mućkanje. Posle toga se procedi kroz filter. Jačina rakije zavisi od količine destilovane vode. Ako želite jaču, treba sipati manje destilovane vode. 

Rakija medovača, proizvod brenda “medus”, (foto: hranasanasihpolja.rs)
Rakija medovača, proizvod brenda “medus”, (foto: hranasanasihpolja.rs)

Kao i svaki pčelar koji voli svoj posao, Kovačević sa svojom porodicom vodi računa o svojim pčelama, ali i o kvalitetu meda i rakije medovače.

-Naši kupci pri susretu sa našom rakijom izražavaju pozitivne ocene. Ona je pitka i slatka u isto vreme. Upotreba naše rakije daje vedrinu, bodrost i dobro raspoloženje. Preporučujemo njeno korišćenje u malim količinama. Najbolje kao aperativ pre jela. – ističe Kovačević.

Dodaje i da su mnogi sportisti rešili da koriste „Medus“ proizvode u svojoj ishrani. Oni im pomažu da brže povrate energiju, da ojačaju svoj organizam, da poprave imunitet i ostanu fokusirani na svoje sportske ciljeve.

Proizvode brenda „medus“ možete poručiti lično kod porodice Kovačević, tako što ćete proslediti porudžbinu na njihovu stranicu na društvenim mrežama facebook i instagram, kao i preko našeg portala „Hrana sa naših polja“, slanjem porudžbine na mejl adresu danidomacekuhinje@gmail.com