Kvalitetna muljača za grožđe garant dobrog vina

2274

Temelj za proizvodnju kvalitetnih vina jeste zdrav i očuvan vinograd. Samo zdravo grožđe može doprineti proizvodnji velike količine vina. Danas, pored kvalitetne sirovine, savremeno opremljena gazdinstva i podrumi omogućavaju jednostavniji proces proizvodnje i čuvanja dobrog vina.

Berba grožđa je uveliko počela. Grožđe namenjeno proizvodnji vina bere se u fazi tehnološke zrelosti. Pod tim se podrazumeva onaj vid zrelosti grožđa koji za datu vrstu vina ima najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Nakon berbe, sledeća faza u rađanju vina je muljanje grožđa ili proces u kome dolazi do odvajanja bobica od peteljki. U toj fazi mašina koja se zove muljača za grožđe lomi bobice i odvaja nepotrebne delove od bobice pre procesa presovanja i fermentacije.

Gotovo je nezamislivo baviti se proizvodnjom vina, a da se u procesu proizvodnje ne koristi muljača za odvajanje peteljki. Proizvodnja vina podrazumeva jedan dug i složen proces, a vinari i tehnolozi znaju koliko muljanje grožđa doprinosi boljem kvalitetu vina.

Vina iz podruma Čolaković, detalj sa događaja "Dani domaće kuhinje", foto: hranasanasihpolja.rs
Vina iz podruma Čolaković, detalj sa događaja „Dani domaće kuhinje“, foto: hranasanasihpolja.rs

Muljača za grožđe ima prohromsko sito sa okruglim rupicama kroz koje prolaze zgnječene bobice grožđa. Bobice padaju na to sito koje je horizontalno postavljeno, a iznad njega se nalaze lopatice koje guraju bobice kroz sito. Tim procesom peteljke se odbacuju, što doprinosi lakšem načinu proizvodnje vina i kvalitetu gotovog proizvoda.

Zašto se uopšte odvajaju peteljke?

Peteljke se odvajaju zato što sadrže tanine koji daju vinu oštar i gorak ukus.

Prava muljača za grožđe – štedi vreme i novac

Mnogi voćari i vinogradari koji su proširili svoje zasade ili proizvodnju, odlučili su da ubrzaju proces proizvodnje finalnog proizvoda tako što su na specijalizovanim sajtovima za opremu za poljoprivrednu proizvodnju, kao što je Vinska mušica, pronašli adekvatne mašine koje odgovaraju potrebama svakog poljoprivrednika.

Na sajtu Vinska mušica nalazi se savremena oprema za vinograde i voćnjake. U ponudi imaju 15 najprodavanijih muljača za grožđe u Srbiji.

Električne muljače se osim po kapacitetu razlikuju i po snazi. Tako modeli italijanskog proizvođača „Enoitalia“ na elektro pogon su (ENO1/M, ENO3/M, ENO15) imaju različitu moć i brzinu gnječenja. Jedno je zajedničko, sve uredno rade za šta su kupljene ali ipak postoje i određene razlike.

Izdvojićemo neke od najpopulularnijih muljača

ENO 15 je motorna muljača koja poseduje funkciju odvajanja peteljki. Zaposleni u ovoj  internet prodavnici ističu da je muljača ENO 15 najpraktičnija u raznovrsnom asortimanu koji poseduju. Muljača ENO 15 poseduje posebnu podršku koja omogućava prilagođavanje stepena drobljenja i obezbeđuje integritet valjaka i zupčanika prilikom prolaska čvrstih delova. Valjak je izrađen od aluminijuma, a kapacitet muljenja je 1600-1800 kg/h. Dimenzije su joj 1210x600x630 mm dok je težina same muljače 54 kg.

Motorna muljača sa odvajanjem peteljke – ENO15, foto: vinskamusica.rs
Motorna muljača sa odvajanjem peteljke – ENO15, foto: vinskamusica.rs

Italijanska električna muljača ENO3/M je najpopularnija muljača na tržišu. Poseduje funkciju odvajanja peteljki, proizvedena je od emajliranog čelika i lima i sadrži valjke od aluminijuma. Ležajevi valjaka su samopodesivi sa oprugama od nerđajućeg čelika, a upravo od tog materijala je i korpa za odvajanje peteljki. Njen kapacitet je nešto manji u odnosu na ENO15 i iznosi 1000-1200 kg/h, a sama težina ove muljače je 51 kg. Dimenzije su joj 1210x520x690 mm.

Električna muljača sa odvajanjem peteljke – ENO3/M, foto: vinskamusica.rs
Električna muljača sa odvajanjem peteljke – ENO3/M, foto: vinskamusica.rs

U ovoj internet prodavnici možete kupiti i ručnu muljaču za grožđe. Zanimljivo je to što su kod ove mašine ležajevi valjka samopodesivi i imaju oprugu od nerđajućeg čelika. Mašinom se može upravljati ručno pomoću zamajca, a kapacitet samog koša iznosi 500 kg/h. Težina same muljače je 15 kg. Kako je muljača znatno lakša, njene dimenzije su manje u odnosu na ENO 15 i ENO3/M i iznose 650x450x470 mm.

Ručna muljača za grožđe – MICROENO, foto: vinskamusica.rs
Ručna muljača za grožđe – MICROENO, foto: vinskamusica.rs

U zavisnosti od potreba poljoprivrednog proizvođača, u ovoj online prodavnici pored svakog proizvoda ili mašine nalaze se sve informacije koje ističu karakteristike datog proizvoda. To omogućava da se na lakši i jednostavniji način pronađe adekvatna mašina koja odgovara proizvodnji kojoj je namenjena.

Pored velikog izbora mašina, ovde možete pronaći i veliki izbor opreme za vinarije.

U narednim reportažama govorićemo nešto više o opremi i karakteristikama koje su značajne za uspešnu proizvodnju finalnog proizvoda.

Piše: Milica Lukić, magistar poljoprivrede