Selo Mačkat nalazi se na severoistočnim obroncima Zlatibora na prelazu ka Užičkoj kotlini. Magistralni put koji prolazi kroz ovo selo omogućava lak dolazak svima koji žele da ga posete. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 850 m, na mestu na kome se susreću mediteranska, kontinentalna klima i ruža vetrova.

Ovi uslovi idealni su za proizvodnju prerađevina od mesa po čemu je Mačkat nadaleko poznat.

U želji da očuvaju svoju tradicionalnu proizvodnju i prikažu je svetu, stanovnici sela Mačkat svakog januara organizuju Pršutijadu, takmičarski sajam suhomesnatih proizvoda.

Kafana je uvek bila institucija od posebnog društvenog značaja u životu Srba, a Mačkat je verovatno kafanska prestonica Srbije. Broj kafana, i to kakvih, prema broju stanovnika je verovatno najveći u Srbiji. Već godinama, za brojne gurmane koji dolaze na Zlatibor, Mačkat predstavlja nezaobilaznu stanicu.

Svinjska pršuta, sastav: svinjsko meso I kategorije, kuhinjska so, šećer, konzervans E250, (foto: brkovic.rs)
Svinjska pršuta, sastav: svinjsko meso I kategorije, kuhinjska so, šećer, konzervans E250, (foto: brkovic.rs)

U Mačkatu se nalazi jedan od najstarijih pravoslavnih hramova, crkva Svetog proroka Ilije. Takođe, neverovatno je da je svoje mesto u selu našao i jedan dvorac. Sagradio ga je srpski ratnik, Ratko Šopalović. Prilikom proboja Solunskog fronta, kod borbi na Kajmakčalanu, kuršum ga je pogodio u glavu. Preživeo je, ali izgubio vid. Kažu da je Ratko opipao svaki kamen koji je ugrađen u zidove, ispravljao graditelje da bi dvorac što više ličio na građevinu koju je video negde na Mediteranu pre nego što je izgubio vid.

Vredni i preduzimljivi stanovnici ovog zlatiborskog sela nisu dopustili da ih zahvate negativni trendovi koji godinama muče seoske sredine u našoj zemlji. Razvijali su ga, promovisali i napravili svojevrstan “brend” od njega. Danas je Mačkat primer kako, zahvaljujući trudu i predanom radu, jedno selo može postati uspešno i poznato.

Sušara, (foto: brkovic.rs)
Sušara, (foto: brkovic.rs)

O tome svedoči i podatak, toliko redak za Srbiju, da se u njemu već godinama konstantno povećava broj stanovnika i rađa sve više dece. Mačkat, kažu, nije ni selo ni grad. Selo nije razuđeno, tako da ljudi imaju osećaj zajedništva, upućeni su jedni na druge i veoma dobro se organizuju za zajedničke potrebe.

To je selo iz koga se ne odlazi, već dolazi i ostaje. Mnogi mladi ostali su uz svoje očeve i nastavili tradiciju sušenja pršute koja se ovde vekovima prenosi sa kolena na koleno.

U selu Mačkat živi porodica Brković, gde se već trećom generacijom za redom, neguje tradicija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina.

Porodica Brković izlaže suhomesnate proizvode na manifestaciji “Dani domaće kuhinje”, gde na narednoj održanoj možete degustirati i kupiti ove ukusne specijalitete.

Takođe, proizvode možete poručiti i putem njihovog sajta brkovic.rs

Izvor: podaci o selu Mačkat preuzeti su sa sajta palisad.rs