Milan Ivanković ili Milivan Bres je slikar, pesnik i poljoprivredni proizvođač. Poput mnogih starijih generacija koje su u penziji, odlučio je da slobodno vreme iskoristi na pravi način, pa je započeo preradu povrća praveći čuvenu ljutenicu i poseban specijalitet koji je nazvao „srpski avijar“.

Milan je dugo godina radio u Švajcarskoj, za koju kaže da je njegova druga domovina, gde je svojevremeno u svojoj kući imao privatnu galeriju slika. Međutim, kada se desilo ratno stanje sa našom državom, kako bi održao poslovne kontakte sa posetiocima koji su dolazili u njegovu galeriju, došao je na ideju da ima svoje umetničko ime i prezime – Milivan Bres.

Sigurno se pitate zašto baš prezime Bres? Ako pažljivo pročitate reč unazad, shvatićete o čemu se radi.

No, da se vratimo na „srpski avijar“.

„Srpski avijar“, (foto: hranasanasihpolja.rs)

„Avijar je sasvim običan ajvar koji je pretrpeo jedan novi tehnološki proces, odnosno postupak dimljenja. Godinu dana radio sam na tome da proces dimljenja usavršim. Kada sam to uspeo, godine 2017. prijavio sam „srpski avijar“ kao intelektualnu svojinu i od tada sam počeo da prodajem ovaj specijalitet“, priča nam Milivan.

Napominje i to da postoji jedan poseban tajni sastojak koji nije želeo da otkrije, koji „srpski avijar“ čini zaista posebnim proizvodom.

Crvena, žuta, narandžasta, ljubičasta, braon ili zelena, slatka ili ljuta, paprika je oduvek važila za izuzetno zdravu namirnicu jer je bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni ljudskom organizmu.

Pored ovog neobičnog specijaliteta, naš sagovornik u svojoj ponudi ima i ljutenicu, koju isključivo pravi od domaćih ljutih papričica. Ljutenica je izvrstan i ukusan specijalitet za sve one koji vole jake, pikantne ukuse. Tradicionalno se priprema u jesen a koristi se tokom cele godine kao dodatak mesu ili ribi, a izvrsna je kao premaz na hlebu ili tostu.

Milivan svake godine povećava kapacitete, a odlučio je da pakuje proizvode u mala, specijalna pakovanja namenjena restoranima i kafićima. Milivanov primer je redak ali takav da bi na njega trebalo da se ugledaju kako starije tako i mlađe generacije.

Naš sagovornik je proizvode izložio na manifestaciji „Dani domaće kuhinje“, gde su posetioci mogli da probaju nešto novo, posebnog pikantnog ukusa.

Piše: Milica Lukić