Ogledalo proizvodnje sušenog mesa po pradedovskoj recepturi je slika i prilika Mačkata, jednog sela u čitavom kraju u kome se stanovništvo podmlađuje i sve ga je više. Prema popisu iz 1991. Mačkat je brojao 689 žitelja u 161. domaćinstvu, a prema poslednjem ovde živi 892 duše u 262 kuće.

Ovome je najviše doprinela pršuta. Mladi koji su ostali na selu posvetili su se poslu koji su naučili od predaka i pretvorili u porodični biznis, a mnogi su se vratili iz gradova i zasnovali porodice.

Sajam suhomesnatih proizvoda, popularna „Pršutijada“, puni dve decenije trajanja tokom kojih slavi zanat koji je oživeo selo u podnožju Zlatibora i kojim se bavi 40-ak porodica iz Mačkata. Ne samo da one žive od ovog biznisa, nego i njihove male firme zapošljavaju po nekoliko majstora vičnih da od sirovog komada mesa naprave kvalitetnu pršutu, kobasicu, slaninu i sve ostale đakonije.

Bogat tanjir sa suhomesnatim proizvodima, Pršutijada 2020. godine, foto: Dejan Brković
Bogat tanjir sa suhomesnatim proizvodima porodice Brković, Pršutijada 2020. godine, foto: Dejan Brković

Pršutarstvo je posao od koga može lepo da se živi, priča Dejan Brković, jedan od proizvođača suhomesnatih proizvoda i izlagač na ovogodišnjoj „Pršutijadi“, koja je ove godine po 20. put okupila proizvođače ovih delikatesa. 

Pod šatrom u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu juče je počela ova tradicionalna manifestacija i trajaće zaključno sa 16. februarom.

„Pršutijadu“ prosečno posećuje 10.000 gostiju, a od ovogodišnje jubilarne očekuje se da nadmaši dosadašnje brojke. Ne samo u broju gostiju, nego i što se tiče ekonomskog efekta.

Štand porodice Brković sa Pršutijade 2020. godine, foto: Dejan Brković
Štand porodice Brković sa Pršutijade 2020. godine, foto: Dejan Brković

Naš sagovornik, Dejana Brković, mladi proizvođač pršute, priča nam da je ovogodišnja „Pršutijada“ na državni praznik Sretenje, osim toga i za vreme zimskog raspusta. Zato on očekuje da će ka Mačkatu tada pohriliti veliki broj turista sa Zlatibora a praznični dan iskoristiti meštani Užica i okolina.

Na štandu porodice Brković nalazi se veliki izbor suhomesnatih đakonija. Pričaju nam, da će se i ove godine, po običaju proglasiti najbolji proizvođači užičke svinjske, goveđe i ovčje, pršute, slanine, kobasice, stelje.

Brkovići mogu da se pohvale mnogobrojnim nagradama sa ove manifestacije i nadaju se da će ih biti još dosta. Dodaju i da će svi posetioci biti u prilici da degustiraju proizvode i kupe ih po sniženim, sajamskim cenama.

Piše: Milica Lukić

Sagovornik: Dejan Brković

Podaci o selu Mačkat preuzeti sa sajta blic.rs