Dok neki od vas uveliko traže da pazare najbolju teglicu ajvara koja će završiti na polici u špajzu, drugi su pronašli nešto novo i sada su spremni da počnu sa degustacijom ovog zimskog delikatesa. Džem od ljutih papričica je sigurno nešto sasvim novo i drugačije, delikates, koji mnogi žele da probaju, a nastao je sasvim slučajno, a možda i nije.

Kako nam je objasnila Branka Nedeljković, jedna od kreatora ovog zanimljivog delikatesa, htela je da napravi poseban proizvod koji bi se služio kao prilog uz razne vrste sireva i druga jela.

„Kako imamo plasteničku proizvodnju povrća, pa i ljute papričice, iz čiste radoznalosti pokušala sam da napravim džem od ljutih papričica i posle više pokušaja, uspela sam“, objašnjava ona.

Džem od ljute paprike sadrži isključivo ljutu papriku, šećer, vitamin C i limuntus. Ono što je zanimljivo kod ovog proizvoda je to što ne sadrži nikakve veštačke dodatke, već je u potpunosti prirodan. Zbog toga, ali i zbog svoje neobičnosti, džem od ljutih papričica zadobio je prošle godine veliku pažnju posetilaca na jubilarnom desetom po redu Festivalu zimnice koji je održan u Koceljevi.

Branka Nedeljković ( foto: kolubarske.rs)
Branka Nedeljković (foto: kolubarske.rs)

Naša sagovornica napominje da recept za pravljenja ovog džema nije zahtevan. Očiste se papričice od semenki i drški, kuvaju se na tihoj vatri i dodaju ostali sastojci. Sipa se uglavnom u male tegle, zatvara se i odlaže u hladne prostorije. Postupak je isti kao kod bilo kog drugog džema, samo je bitno izabrati kvalitetnu i mesnatu papriku.

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

Kaže mi i da je ovaj neobičan proizvod pronašao svoje mesto na tržištu. Uglavnom su se svi koji su ga probali prijatno iznenadili ukusom, a ima i onih koji ne vole da eksperimentišu sa hranom. Napominje i to da se u restoranima služi uz razne vrste mesa, mada se konzumira i samo sa hlebom.

Pored ovog neobičnog delikatesa, naša sagovornica na svoj način po starim receptima proizvodi i džem do šargarepe, kao i slatko od lubenice.

Bez starog „smederevca“ i suvih drva, gotovo se ne može zamisliti pripremanje zimnice. Zato je naša vredna domaćica za ovogodišnji Festival zimnice u Koceljevi, koji će se održati 27. i 28. septembra, pripremila oko hiljadu tegli razne zimnice. Sve priprema po starim domaćim receptima, sve što proizvede, to i proda.

– U ovaj posao ulažem veliki rad, obaveze su iz godine u godinu sve veće ali ja sam prezadovoljna. Svoje proizvode prodajem preko interneta ali nam kupci dolaze i kući. Držimo se gesla i poruke da se dobar glas daleko čuje, naravno ako održimo visok kvalitet naših proizvoda – zadovoljno ističe Branka Nedeljković na kraju razgovora.

Piše: Milica Lukić