Poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji ima izuzetno nizak nivo prerade. Preradom poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu ili u okviru malog porodičnog preduzeća ostvaruje se korist kroz veću dobit i zapošljavanje čitave porodice. Iskustvo svoje porodice u preradi mesa prenosi nam Dejan Brković iz sela Mačkat.

Prerada mesa na nivou male porodične firme, koja ima zaokružen ceo proces proizvodnje je posao koji nosi brojne izazove. Naš sagovornik gaji nadu da mala porodična preduzeća koja se bave preradom mesa mogu biti uspešna i jedino kvalitetom konkurentna.

Proizvodnja suvog mesa je tradicija u našoj porodici. Stariji su se godinama bavili sa tim, a od 1975. godine zvanično je počela proizvodnja suvog mesa za tržište. Od kako znam za sebe u našoj familiji su se proizvodili goveđa, svinjska, ovčija pršuta, slanina i sve vrste kobasica, priča nam Brković.

Dejan Brković je svoje proizvode prezentovao i u emisji „Šarenica“ na RTS1, najava na 01:00:15

Naš sagovornik tvrdi da mali proizvođači jedino kvalitetom mogu biti konkurentni na tržištu. On gaji nadu da u našoj zemlji mali proizvođači mogu biti uspešni. Ne planira da poveća količine, kako bi zadržao kvalitet proizvoda, ali ima u planu da proširi asortiman.

U proizvodnju je uključena cela porodica, a najveći oslonac prema rečima našeg sagovornika su njegov otac i deda, koji imaju najveće iskustvo u ovoj proizvodnji. Brković je najviše zadužen za prodaju i učestvovanje po različitim manifestacijama širom Srbije, koje mu donose veliku prodaju i stalne kupce.

O planovima za budućnost naš sagovornik kaže: „Moji planovi su skromni i ne želim da imam veliki posao. Želim da radim u svojoj proizvodnji sa svojom porodicom, da budemo prepoznatljivi po kvalitetnim i sigurnim proizvodima i da ljudima pokažemo kvalitet i iskustvo koje smo godinama sticali i gradili.”