Na poslednjoj manifestaciji “Dani domaće kuhinje”, koja se održala sredinom decembra meseca u TC Zemun Park u Zemunu, družili smo se sa mnogo zanimljivih ljudi i probali različite domaće proizvode. Ono što je opšti utisak je da mladi obrazovani ljudi sve češće zalaze u sektor poljoprivrede kako bi radili na njoj kao proizvođači. Pored obrazovanja i zaposlenja u struci, mlade generacije u potrazi su za dodatnim izvorom prihoda, pa sve češće dolaze u situaciju da sirovinu, proizvedenu na očevom ili dedinom imanju, prerađuju u gotov proizvod.

Tako smo i mi, upoznali dvoje mladih ljudi, Dijanu i Milana, koji su oživeli recept predaka i pokrenuli svoju proizvodnju. Reč je o domaćem kupinovom vinu koje ćete imati priliku da probate i na predstojećim Danima domaće kuhinje, koji će se održati 14. i 15. marta od 12 do 20 časova u TC Zemun Park u Zemunu (u Mini Mall-u).

Dijana i Milan, po struci diplomirani vaspitači, čija su energija i veseli pogledi pored prelepog mirisa i ukusa domaćeg vina, privukli pažnju brojnih posetilaca na našoj prethodnoj manifestaciji.

Zasad kupine nalazi se u selu Vukanja, u podnožju planine Jastrebac. Pod zasadom imaju oko 0,3h zemljišta.

“Na ideju o proizvodnji vina došli smo pre dve godine, kada je otkupna cena kupine bila niska. Zaključili smo da je bolje da zadržimo kupine i napravimo kupinovo vino, nego da ih prodamo otkupljivačima. Trenutno je proizvodnja na nivou oko hiljadu litara godišnje. U pitanju je porodičan posao, sve isključivo radimo sami. Od obrade i sređivanja zemljišta i kupinjaka, preko branja, do proizvodnje i prodaje vina.” – pričaju ovi mladi vredni ljudi.

Domaće kupinovo vino, foto: hranasanasihpolja.rs
Domaće kupinovo vino, foto: hranasanasihpolja.rs
Proizvode pretežno prodaju putem interneta i po preporuci. Vino plasiraju na sajmovima domaće hrane i pića gde je prednost sama degustacija vina.

-Sirovinu za proizvodnju isključivo ubiramo iz našeg kupinjaka. Što se same proizvodnje tiče, nakon završene berbe, kupine se stavljaju u burad i tu počinje proces vrenja. Nakon određenog vremena vino se pretače u drugu burad gde ostaje određeni period kako bi se završio proces fermentacije. Po završetku, pretače se u drugi sud gde ostaje do pretakanja u flaše – ističu naši sagovornici.

Kupinovo vino se često koristi kao prirodan lek za lečenje mnogih bolesti. Pokazalo se dobro u borbi protiv holesterola i pruža idealnu zaštitu za srce i krvne sudove.

Domaće kupinovo vino, foto: hranasanasihpolja.rs
Domaće kupinovo vino, foto: hranasanasihpolja.rs

Za 1L kupinovog vina potrebno je oko 1,5 kg kupina. Vino sipaju u staklenu ambalažu. Burad i flaše čuvaju u podrumu, zbog pogodne temperature.

Naši sagovornici preporučuju 1dl vina dnevno na prazan stomak. Trudnice ga mogu konzumirati razblaženo sa vodom. Pogodno je da se konzumira i uz hranu kao što je meso (belo i tamno sa roštilja), sir sa testeninama i voće.

Piše: Milica Lukić