Ovogodišnji Festival duvan čvaraka održaće se za vikend, 5. i 6. oktobra u Valjevu. Pored ukusnih specijaliteta iz kolubarskog kraja, svi posetioci imaće priliku da probaju i pazare suhomesnate proizvode sa obronaka planine Zlatibor.

Porodica Brković iz sela Mačkat izložiće svoje domaće tradicionalne proizvode na ovogodišnjem Festivalu duvan čvaraka. 

Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Na prvom festivalu koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva koji su u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili dve tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili posetiocima i gostima manifestacije.

Valjevski kraj povodom manifestacije okuplja veliki broj posetilaca koji mogu prisustvovati pravljenju ovog proizvoda po receptu starom 200 godina, koji se nigde u svetu ne proizvodi na takav način.

Duvan čvarci se prave kao i obični. Koristi se svinjsko meso druge i treće kategorije i slanina, čiji izgled podseća na duvan, po čemu su i dobili ime. Odnos mesa i slanine je 1:1,5. Čvarci se stegama cede kroz platno (gazu), a zatim se rastresaju i sole. Kada postanu hrskavi spremni su za degustaciju. 

Foto: svinjska pršuta (foto: brkovic.rs)
Foto: svinjska pršuta (foto: brkovic.rs)