U domaćinstvu porodice Brković, u selu Mačkat, već treću generaciju za redom, neguje se tradicija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina. Proizvodnjom mesnih prerađevina, po receptima starih majstora, na sasvim prirodan način, koristeći povoljne i zdrave klimatske uslove, užička goveđa i svinjska pršuta, kobasica, stelja i slanina postali su zaštitni znak ovog kraja poznat u celom svetu.

Proizvođači užičke pršute, koji su ostali dosledni tradiciji, kažu da je receptura prosta: meso se obrađuje na oble komade, potom se tri nedelje drži u salamuri i isto toliko suši na dimu od bukovog panja. Međutim, važan faktor su nadmorska visina i klima, pa zato žitelji Mačkata ističu da je njihov kraj idealan za pršutarstvo.

Porodica Brković je na mnogobrojnim festivalima osvojila veliki broj priznanja i nagrada. Kako mi kažu, najponosniji su na nagrade koje su osvojili na popularnoj „Pršutijadi“, koja se svake godine održava u januaru ili februaru mesecu u selu Mačkat.

Na tradicionalnoj „Pršutijadi“ biraju se najbolji srpski suhomesnati proizvodi. Oko 20 proizvođača predstavlja užičku goveđu, svinjsku i ovčiju pršutu, slaninu, stelju i kobasicu.

Nagrade porodice Brković, (foto: brkovic.rs)
Nagrade porodice Brković, (foto: brkovic.rs)

Za predstojeću sezonu, Brkovići rade na novom dizajnu pakovanja proizvoda, ali jedno je sigurno, da će i dalje zadržati tradiciju, kvalitet, ukus i miris u proizvodnji domaćih suhomesnatih proizvoda.

Piše: Milica Lukić