Nedavno je Beograd postao bogatiji za još jedan muzej i to onaj najslađi – posvećen čokoladi.

Lepa na oko, još lepša kada se proba. A za potpuni doživljaj u Muzeju čokolade i to je moguće. U priču o njenom nastanku sažetu u četiri prostorije, kreće se sa čašom tople čokolade.

Detalj iz Muzeja čokolade, foto. hranasanasihpolja.rs
Detalj iz Muzeja čokolade, foto: hranasanasihpolja.rs

„Prva prostorija je zapravo vezana za južnoameričku ili srednjeameričku prašumu – Maje, Inke i Asteci – prva drevna plemena koja su imala priliku da u nešto gorčoj varijanti osete tu primarnu čokoladu ili kakao“, objašnjava Petar Protić iz Muzeja čokolade, objavio je RTS.

Ipak, posetioci imaju priliku da probaju nešto slađu čokoladu i dobiju čokoladno proročanstvo od majanskog božanstva koje je sa stolicom asteškog kralja stiglo baš iz Južne Amerike.

Detalj iz Muzeja čokolade, foto. hranasanasihpolja.rs
Detalj iz Muzeja čokolade, foto: hranasanasihpolja.rs

„Druga prostorija tiče se samog dolaska čokolade na tlo Evrope sa brodovima Kristofera Kolumba. Prvo španski dvor ima tu ekskluzivnu priliku da proba taj novi ukus zrna iz Novog sveta koji im se veoma dopao“, nastavlja Protić.

A priliku da čuju priču o razvoju ove poslastice u Španiji imaju posetioci gotovo svih muzeja čokolade u svetu. Beogradski, međutim, nudi i jednu malo drugačiju.

Pred sam kraj putovanja kroz istoriju čokolade posetioce očekuje priča o Olgi, prvoj čokoladi koja je proizvedena u Kraljevini Jugoslaviji. Od nje nije ostao ni omot, a od fabrike „Šonda“ jeste slika i sećanje da se nalazila na Dorćolu nedaleko od mesta gde je danas Muzej čokolade.

Detalj iz Muzeja čokolade, foto. hranasanasihpolja.rs
Detalj iz Muzeja čokolade, foto: hranasanasihpolja.rs

U njemu su izloženi omoti nekada nadaleko poznatih jugoslovenskih čokolada pristiglih iz privatnih kolekcija ali i unikatni čokoladni eksponati domaće radinosti.

„Osoba koja je specijalno dizajnirala i napravila ove eksponate, jer su oni zapravo napravljeni od čokolade, je malo podigla pri toj recepturi temepraturu da upravo može da bude za ovakve postavke, znači neka dnevna temperatura možda malo više od toga da bi čokolada možda mogla da potraje malo više od mesec dana bez ikakvih problema i da bude jestiva“, naglašava Petar Protić.

Detalj iz Muzeja čokolade, foto. hranasanasihpolja.rs
Detalj iz Muzeja čokolade, foto: hranasanasihpolja.rs

Priliku da pojedu sve eksponate imaće najmlađi kada će se za manje od mesec dana u Muzeju organizovati interaktivna radionica za decu. Tada će i čokoladna postavka biti zamenjena novom.

Tekst preuzet sa sajta kurir.rs

Fotografije: Milica Lukić, hranasanasihpolja.rs