Šta čeka male proizvođače hrane i pića u decembru?

43

Svakog poslednjeg vikenda u septembru Koceljeva, koja se nalazi na pola puta između Šapca i Valjeva, postane omiljena destinacija svih ljubitelja domaćih specijaliteta. Na hiljade ljudi spusti se u posavotamnavsku varošicu da pazari teglu ili dve domaće zimnice.

Miris pečenih paprika širi se ulicama Koceljeve, a više od 300 ekipa od ranog jutra raspali vatru za kotliće u kojima se krčka najbolji lovački gulaš. Bude tegli za svačiji ukus – od bakinog domaćeg ajvara, preko slatkih džemova i sokova, dok su se oni odvažniji na prošlogodišnjem festivalu usuđivali da u tegle sa turšijom ubace tikvice, grožđe, kruške, kelerabe, maslačak.

Zbog epidemije virusa Covid-19, ove godine se u Koceljevi nije organizovao tradicionalni Festival zimnice. I pored toga, brojne tegle su napunjene, jer su kupci navikli i na domaće proizvode i na vredne domaćine iz tamnavskog kraja. 

Tijana Robajčević i Milica Lukić (Foto: Đorđe Đoković), detalj sa Festivala zimnice 2018. godine
Tijana Robajčević i Milica Lukić (Foto: Đorđe Đoković), uspomena sa Festivala zimnice 2018. godine

Pandemija virusa ostavila je traga i u prometu robe na pijaci u Koceljevi. Doduše, odlazak na pijacu nije više kao nekada, pošto potrošači sada sveže voće i povrće mogu da kupe i u komšijskim radnjama i u velikim trgovinskim lancima, gde se za poljoprivredne proizvode uvek nađe mesta za popuste, pa se ne može reći da je samo epidemija krivac što je pijačnim prodavcima pazar tanji.

Pijace istovremeno naglašavaju i ističu vrednost domaćih proizvoda iz neposrednog okruženja i nude malim proizvođačima (poljoprivrednim gazdinstvima) efikasne, lako dostupne i ekonomski isplative kanale distribucije, kako bi domaći proizvodi svakodnevno bili dostupni kupcima.

Ekspanzija novih oblika trgovine, uključujući i elektronsku trgovinu, ubrzala je promene navika potrošača, a pijacama nametnula bitno drugačiju poziciju na tržištu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede početkom 2020. godine pokrenulo je rad platforme (Elektronska pijaca Srbije), a sve u cilju da omogući proizvođačima kvalitetne hrane direktan kontakt sa potrošačima u gradskim sredinama, širom Srbije.

Elektronska pijaca se nalazi na linku: https://pijaca.minpolj.gov.rs.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, ova platforma zamenila je konvencionalne sisteme distribucije i omogućila potencijalnim kupcima lako povezivanje sa proizvođačima.

Prodajna izložba “Dani domaće kuhinje” koja se održava u tržnim centrima na teritoriji Republike Srbije omogućila je da mali proizvođači hrane i pića lakše plasiraju domaće proizvode. U nešto manjem obimu, sa manjim brojem izlagača, uz primenu svih preporučenih epidemioloških mera, realizovani su početkom novembra meseca u BIG PANČEVO tržnom centru.

Naredni Dani domaće kuhinje realizovaće se

Pozivamo sve male proizvođače sa područja opštine Koceljeva i šire da se prijave za izlaganje na prodajnoj izložbi.

Piše: Milica Lukić

Projekat Koceljeva 2020. godine

Podrška malim proizvođačima hrane i pića na teritoriji opštine Koceljeva